NRK Meny
Normal

Vil ha taxfree-salget over til Vinmonopolet

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti fremmer i dag forslag i Stortinget om at Vinmonopolet bør overta taxfree-salget på norske flyplasser.

Taxfree, Gardermoen

KrF og Sp vil at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget her i landet.

Foto: Andrea Kluge / NRK

I dag står det delvis tyskeide selskapet Travel Retail Norway for salget, og de har kontrakt med Avinor fram til 2022. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ser flere fordeler ved å la Vinmonopolet overta.

Trygve Slagsvold Vedum

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, vil ha

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Travel Retail tjener enorme pengesummer på den norske ordningen. Nå må vi så snart som mulig gå inn i forhandlinger for å prøve å få løst dem fra kontrakten, sier Slagsvold Vedum til NRK.

LES OGSÅ: Øker alkoholkvoten for ikke-røykere

Hver sjuende flaske

Ifølge Vinmonopolet blir hver sjuende flaske med vin eller brennevin som blir omsatt her i landet, kjøpt via taxfree. Dette bekymrer Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, som i dag fremmer forslag i Stortinget om at Vinmonopolet skal overta alt taxfree-salg her i landet.

– Dette handler om å sikre Vinmonopolets posisjon som et alkoholpolitisk verktøy. Derfor mener vi at alt salg av alkohol skal inn under Vinmonopolet, sier stortingsrepresentant Olaug V. Bollestad fra Kristelig Folkeparti.

– Ikke aktuelt

Svein Flåtten

Svein Flåtten (H) mener Vinmonopolet må konkurrere med private aktører når det gjelder taxfree-salg.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Høyres Svein Flåtten, som er partiets næringspolitiske talsmann på Stortinget, er ikke interessert i å støtte et forslag om å kjøpe Travel Retail Norway ut av kontrakten med Avinor. Han mener likevel at Vinmonopolet kan konkurrere om taxfreesalget på like vilkår med andre aktører.

– Dette salget bør være gjenstand for konkurranse på vanlig måte, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger