Hopp til innhold

Vil ha strengere krav til håndverkere

– Mange ukyndige «leker» håndverker og vet ikke hva som skal til for å lage et våtrom. Byggmesterforbundet etterlyser strengere regler for firmaer som påtar seg jobben med å bygge om og pusse opp hus.

Frank Ivar Andersen

Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet sier det gjøres mange feil når baderom pusses opp.

Foto: Tormod Strand / NRK

Thomas Svendsen

Flisene var festet med sement og de var ikke fuget.

Foto: Privat

– Her er flisene festet på veggen med sement, og de skal jo limes, sier Frank Ivar Andersen, daglig leder i Byggmesterforbundet. Han ler oppgitt når han ser filmen av baderomsveggen til Thomas Svendsen der han med bare nevene plukker løs hvite fliser.

Andersen sier det gjøres mye feil med våtrom, men mener det er sjelden man ser en så grov feil som dette.

– Dette er absolutt noe av det dårligste jeg har sett av flisarbeid, det skulle aldri ha vært gjort, sier Andersen.

– «Leker» håndverker

Byggmesteren sier at våtrom er noe av det det gjøres mest feil med fordi det er så mange som påtar seg slike oppdrag uten å ha den nødvendige kompetansen.

– Fukten bygges ofte inn, og det gjør at man må rive det opp igjen og begynne helt på nytt. Mange av disse som «leker» håndverker rundt omkring har ikke kunnskap om hva som skal til for å lage våtrom. Dette er tragisk for kunden, her kan det komme sopp og råte, og inneklimaet blir deretter.

Han mener mange av de ukyndige håndverkerne på markedet skyldes arbeidsinnvandring, men sier at også andre gjør feil.

– Vi i Byggmesterforbundet er ikke så opptatt av hvor de kommer fra, men sliter med å få myndighetenes forståelse for at alle må ha en grunnleggende kompetanse. Dette skjer fordi det ikke stilles formelle kompetansekrav til firmaene og håndverkerne, mener han.

Etterlyser strengere regler

Forbundet har i flere år jobbet med nåværende og forrige regjering for å få på plass et regelverk som stiller strengere krav.

Andersen anslår at det pusses opp og bygges om for cirka 65 milliarder kroner i året, og at 20 til 40 prosent av arbeidet skjer i et marked som er helt utenfor kontroll fra myndighetenes side. Forbundet har foreslått at det etableres en registreringsordning for firmaer som driver med blant annet rehabilitering som gjelder våtrom og brannsikkerhet.

– Men har ikke vi som kjøper disse tjenestene et ansvar her?

– Forbrukerens valg spiller inn, og det er et betydelig svart marked. Forbrukerne bør passe på at jobben gjøres hvitt, at det er referanser på arbeidet, og man bør forsikre seg om at den som gjør jobben har kompetanse til å gjøre den.

Han mener dette er et økende problem og etterlyser tiltak fra politikerne.

– De har manglet tilstrekkelig handlekraft for å ta tak i problemet, avslutter Andersen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver i en e-post til NRK at Stortinget i juni vedtok en endring i plan- og bygningsloven som åpner for en registreringsordning slik bransjen foreslår. Dette skal utredes nærmere, opplyser departementet.

AKTUELT NÅ