Hopp til innhold

Vil ha Sp-omkamp om tiggeforbud

Kjersti Toppe vil ha omkamp om Senterpartiets støtte til tiggeforbud. Hun er ikke stolt over at hennes eget parti fikk regjeringen med på et nasjonalt tiggeforbud.

Kjersti Toppe

TOPPE TAPTE: Kjersti Toppe har Senterparti-flertallet imot seg i saken om tiggeforbud, men har ikke gitt opp å overbevise partifellene.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Jeg kommer til å ta opp denne saken igjen i Senterpartiet, i alle fall ved landsmøtet som skal bestemme nytt stortingsprogram, sier Kjersti Toppe til NRK.

For en knapp uke siden sto Toppes partikollega Jenny Klinge i Vandrehallen og nærmest strålte av stolthet etter at Senterpartiet hadde fått med regjeringen på en avtale om tigging.

– Det er ikke noen tvil om at Senterpartiet er godt fornøyd i dag, når vi har fått til en løsning som så tydelig peker mot et nasjonalt forbud, uttalte Klinge.

Fra 1. juli i år skal det åpnes for at hver enkelt kommune kan innføre tiggeforbud lokalt. Samtidig har regjeringen gått med på å jobbe for å innføre et nasjonalt forbud fra neste år av.

Flere Sp-ere imot forbudet

I Senterpartiets partiprogram står det at de skal gjeninnføre et nasjonalt tiggeforbud. Men Toppe hører til dem i Senterpartiet som ikke liker dette punktet i programmet.

– Det sier seg selv at når man i utgangspunktet ikke vil ha det, så er det ikke så gøy å være vitne til at vårt parti har vært en pådriver for det. Jeg ønsker ikke et tiggeforbud, men det var en demokratisk prosess i partiet, og det må jeg bare respektere, sier Toppe.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Peter Christian Frølich, Jenny Klinge og Ulf Leirstein

ENIGE: Peter Christian Frølich (H), Jenny Klinge (Sp) og Ulf Leirstein (Frp) presenterte tirsdag 10. juni justiskomiteens innstilling, hvor flertallet går inn for at kommunene lokalt kan forby tigging fra 1. juli. Samtidig lovet de å jobbe mot et nasjonalt forbud fra neste sommer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Flere av Senterpartiets stortingsrepresentanter deler Toppes syn, men skal altså fronte en politikk de er imot. Per Olaf Lundteigen er en av dem.

– Jeg stemte imot et forbud mot tigging på landsmøtet. Det kan alltid skje at enkelte kommer i en vanskelig personlig situasjon slik at man må be andre om hjelp, sier Lundteigen, som erkjenner at han må forholde seg til partiprogrammet.

Per Olaf Lundteigen

ØNSKER IKKE TIGGEFORBUD: Per Olaf Lundteigen støtter Kjersti Toppes ønske om en omkamp om partiets syn i saken om tiggeforbud.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Når flertallet på landsmøtet vedtok et tiggeforbud, som er gjeldende for denne stortingsvalgperioden, må jeg forholde meg til det.

Heller ikke Geir Pollestad er en forkjemper for forbud:

– Jeg personlig er imot et tiggeforbud, men respekterer at vi hadde en fair prosess i partiet, sier Pollestad.

Liker ikke omkamper

Jenny Klinge, som har frontet saken, får støtte fra stortingsrepresentant Heidi Greni.

– Vi som er for et tiggeforbud har jo et program og et landsmøte i ryggen, og jeg er ikke så bekvem med omkamper mellom landsmøtene, sier Greni.

Men Toppe tror på en u-sving i eget parti.

– Jeg tror det er mange i Senterpartiet som vil ta en sånn debatt for å forsøke å få et annet partisyn i denne saken, sier Toppe.

– Jeg er rimelig sikker på at dette er et så stort og komplisert spørsmål at det kommer opp på nytt i landsmøtet vårt når det gjelder stortingsvalgprogrammet for neste periode, så jeg støtter Toppes ønske om å ta dette opp og forandre partiets syn på dette punktet, sier Lundteigen.

AKTUELT NÅ