Hopp til innhold

Vil ha slutt på import av hunder

Orm, flått og mark som kan jobbe seg inn i menneskelige organer. Import av gatehunder fører til smittestoffer vi slett ikke vil ha i Norge, viser fersk rapport.

Løshund i Bucuresti

En løshund ser ut av buret sitt i Romanias hovedstad, Bucuresti.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

De er radmagre, de fryser og de trenger kjærlighet. Og mange tenker nok at gatehundene fra land som Romania kan få nettopp dette hos norske dyreelskere.

I en serie artikler har NRK.no tidligere skrevet om import av gatehunder fra land i Sør- og Øst-Europa, som skjer ukentlig.

Et nytt EØS-regelverk har nemlig gjort at importen av gatehunder har eksplodert. I år har det kommet minst 300 hunder fra Romania og Ungarn til Norge.

Både Mattilsynet og Veterinærinstituttet har vært bekymret at de importerte hundene også tar med seg diverse sykdommer og parasitter inn til landet.

En fersk rapport fra Veterinærinstituttet bekrefter mistanken: Det er stor sannsynlighet for innførsel av en rekke smittestoffer som ikke finnes i Norge ved import av gatehunder, heter det i rapporten.

Tynn hund

Hunder som denne har blitt importert til Norge fra Romania.

Foto: Privat

Orm og flått

Veterinærinstituttet har gjort omfattende undersøkelser på importerte hunder denne våren.

Blant hunder fra Romania ble det påvist tungeorm, hjerteorm og den brune hundeflåtten, også kalt husflått. Undersøkelser tyder også på at enkelte hunder importert fra Ungarn, Litauen og Slovakia har vært smittet av parasitten Babesia canis, som flåtten drar med seg.

Nå frykter instiuttet at også den dødelige dvergbendelmarken kan etablerte seg i Norge, som den allerede har gjort i Sverige og Danmark.

– Eggene kan utvikle blærer og cyster i forskjellige organer hvis de kommer inn i et menneske. Dette kan få alvorlige følger, sier Arve Lund til NRK.

Han er fagansvarlig for hund og katt hos Veterinærinstituttet, og liker ikke det han leser i rapporten.

– De som importerer hunder fra disse landene må være klar over at de tar en stor risiko for at de samtidig kan få med seg blindpassasjerer. Det er smittestoffer vi ikke har, og heller ikke ønsker, sier Lund til NRK.

– Hva ønsker dere å gjøre nå?

– Jeg deler Mattilsynets anbefaling om at det er bedre å hjelpe hundene i opprinnelseslandet, og å redusere importen av gatehunder til Norge til et minimum. Vi ser helst at den opphører.

Arve Lund

Arve Lund er forsker og fagansvarlig for hund og katt ved Veterinærinstituttet.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Gatehunder er «verstingene»

Lund forklarer at gatehunder generelt vil være mer utsatt for ulike smittsomme sykdommer sammenlignet med hunder som bor i et hus.

Opphold i en kennel i opprinnelseslandet vil kunne redusere risikoen for at hunden bære sykdommen med seg videre.

– Det er viktig at helsetilstanden er best mulig. Godt kosthold, sosial trening nødvendige vaksinasjoner og behandlinger vil kunne redusere risikoen, sier Lund.

– Et større ansvar enn vanlig

Norsk Kennel Klub (NKK) vil verken oppfordre eller nekte folk å hente gatehunder.

– Men vi forholder oss til de retningslinjene som Mattilsynet har utformet. Vi oppfordrer alle hundeeiere til å gjøre det samme, sier Anne Myklebust i NKK til NRK.

Hun mener folk som henter gatehunder har et veldig stort ansvar, større enn de som kjøper hunder på vanlig måte innad i landet.

– De må sette seg inn i regelverket og være klar over disse sykdommene. De må også ta ansvar når det gjelder alle papirer som skal være i orden og som dokumenterer at dyret er friskt, forklarer Myklebust.

– Disse sykdommene representerer jo en fare for de hundene som allerede finnes i landet, avslutter hun.

AKTUELT NÅ