Hopp til innhold

Vil ha slutt på at lånerenter kan trekkes fra på skatten

I Sverige diskuterer sentralbanken og regjeringen å fjerne muligheten til å trekke boliglånsrenter fra på skatten. Det bør også gjøres i Norge, mener økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved UIO.

Kjetil Storesletten, professor ved UIO

– Hvis du lånefinansierer hele boligen så får du et ganske stort rentefradrag, og betaler faktisk negativ skatt på den kapitalen. Det er feil, sier professor Kjetil Storesletten, som er medlem av Norges Banks hovedstyre.

Foto: Johan B. Sættem

Økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo (UIO) sitter også i hovedstyret i Norges Bank.

Han mener at rentefradraget i Norge må fjernes. Dagens system fører til at folk tar opp for store lån og at det investeres for mye i bolig.

– Gjennom å få rentefradrag i tillegg til at bolig har lav beskatning, så får man en slags subsidie av det å eie bolig. Det beste ville være å få til en høyere beskatning av bolig. Det kommer ikke til å skje. Det nest beste er å fjerne rentefradraget, sier Storesletten.

Finansmarknadsminister Per Bolund (Miljøpartiet)

Den svenske finansmarkedsministeren Per Bolund (Miljøpartiet) sa nylig at han er overbevist om at rentefradraget i Sverige vil fases ut i årene som kommer.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Han mener at boligeierne subsidieres urimelig mye av staten både gjennom lav skatt på det å eie bolig når Norge i tillegg betale deler av renteregningen.

Å fjerne rentefradraget diskuteres på høyeste hold i Sverige

Riksbank-sjef Stefan Ingves og finansmarkedsminister Per Bolund i Sverige har begge nylig tatt til orde for å redusere og på sikt fjerne muligheten til å trekke gjeldsrenter fra på skatten.

Riksbanksjefen sier at det burde vært gjort for lenge siden.

Finansmarkedsministeren sa nylig til Svenska Dagbladet at husholdningene bør forberede seg på endringer i rentefradraget i tiden som kommer.

Bolund er «ganske overbevist» om at rentefradraget vil fases ut i Sverige.

Staten betaler en firedel av gjeldsrentene

I dag betaler boligeierne i praksis kun tre av fire rentekroner til banken.

Den siste krona, eller mer presist 23 prosent, er det staten som betaler.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er enig med Storesletten i at rentefradraget bør bort.

– Jeg synes at rentefradraget bør fases ut også i Norge, eller at det settes et tak for hvor mye gjeld man kan trekke fra på skatten, sier hun.

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen mener at mange kan få økonomiske problemer og utfordringer med å betale regningene sine dersom muligheten til å trekke fra gjeldsrenter på skatten forsvinner.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Holvik mener argumentene for å fjerne rentefradraget i Norge er sterkere enn i Sverige.

– Kombinasjonen av ulike skatter i Norge gjør det enda viktigere for oss å fjerne eller redusere rentefradraget enn det er i Sverige, sier Holvik.

Både Det internasjonale valutafondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) råder Norge i sine siste landrapporter om å redusere skattefavoriseringen av bolig.

– En dårlig idé

Finansminister Siv Jensen er for å si det forsiktig ikke spesielt begeistret.

Hun sier til NRK at det er uaktuelt å kopiere et eventuelt svensk forslag om å kutte muligheten for å trekke fra gjeldsrenter på skatten.

– Isolert sett kan man diskutere mange forslag, men vi må se ting i sammenheng. Utviklingen i boligmarkedet, det å eie sin egen bolig, ha trygghet for at man kan finansiere og betale regningene sine er grunnleggende. Derfor mener jeg dette er en dårlig idé, sier Jensen.

– Så det blir ikke noe av?

– Fra meg som finansminister kommer ikke dette forslaget, avslutter Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger