NRK Meny
Normal

Anundsen vil fremskynde IKT-løsninger i politiet

Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser at totalberedskapen i norsk politi har blitt dårligere etter 22. juli. Nå vil han fremskynde deler av et stort IKT-prosjekt i politiet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) om IKT og totalberedskap i politiet

VIDEO: – IKT-systemene i politiet er gammeldagse og utslitte, vedgår justisminister Anders Anundsen (Frp).

NRK fortalte torsdag at tillitsvalgte i Oslo-politiet slår alarm om manglende satsing på «totalberedskap», og mener at beredskapen ikke har blitt bedre etter 22. juli.

I sin kritikk trekker tillitsvalgte i Oslo-politiet spesielt frem IKT-systemer som kneler under store hendelser, og gjør at politifolk i enkelte tilfeller må føre logg med penn og papir.

– IKT-systemene i politiet er gammeldagse og utslitte. Derfor holder Politidirektoratet nå på med et stort IKT-prosjekt som vi kaller «Merverdiprogrammet». Dette er det virkelig store IKT-lokomotivet som modernisere skal norsk politi, sier Anundsen til NRK.

Mener beredskapen er bedre

Anundsen er direkte uenig i de polititillitsvalgtes påstander om at totalberedskapen har blitt dårligere etter 22. juli-terroren.

– Vi har for det første ansatt en rekke polititjenestemenn- og kvinner rundt om i landet. For det andre har vi gjennomført en rekke strukturtiltak bare på de 114 dagene vi har sittet i regjering, sier Anundsen til NRK.

Han viser også til at den forrige regjeringen gjorde enkelte tiltak for å bedre beredskapen. Likevel mener han de rødgrønne etterlot seg mye ugjort, sett i sammenheng med det Gjørv-kommisjonen pekte på at var nødvendig å gjøre. Kommisjonen påpekte i sin rapport flere store problemer i politiet.

(Saken fortsetter under bildet)

Operasjonssentralen i Oslo

De tillitsvalgte i Oslo-politiet mener datasystemene som brukes ved operasjonssentralen er for dårlige. Personene på bildet har ikke uttalt seg i denne saken.

Foto: NRK / NRK

Deler kan bli fremskyndet

Justisministeren vil ikke tidfeste når eksempelvis politiets operasjonssentraler skal få nytt og forbedret IKT-system. Ifølge Anundsen har «Merverdiprogrammet» innfasing i 2018-2019. Justisministeren forsøker nå å finne ut om deler av IKT-prosjektet kan fases inn raskere.

– Jeg mener det er viktig at vi kan se på om noe av dette kan leveres raskere, sier han.

Anundsen påpeker at den generelle utfordringen med IKT-prosjekter er at de tar tid, og at de er forbundet med relativt høy risiko.

– Vi sliter litt med Politidirektoratets manglende robusthet til å gjennomføre dette enorme IKT-prosjektet, vedgår justisministeren.

Vil ha hyllevare

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa torsdag til NRK at han er klar over problemene med politiets IKT-systemer.

Anundsen vil satse på mest mulig ferdigutviklede IKT-løsninger for politiet, såkalt «hyllevare».

– Det er mulig i de aller fleste sammenhenger. Det største risikoelementet ved IKT-prosjekter er egenutvikling. Vi skal bruke hyllevarer i så stor utstrekning som over hodet mulig, fastslår han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger