NRK Meny
Normal

Vil ha politiet ut av kontorene

– Norsk politi må vekk fra kontorpulten og ut i gatene, sier Frps Per Sandberg som er leder i justiskomiteen på Stortinget. Han foreslår også heve pensjonsalderen for politifolk.

Per Sandberg

- Det er sløsing å la oppegående politifolk pensjonere seg tidlig, mener Per Sandberg

Foto: Solum, Stian Lysberg

Riksrevisjonen mener blant annet at det ikke er nok politifolk på jobb i helgene. Riksrevisor Jørgen Kosmo sier politiet har fått betydelig mer penger de siste årene, og at samfunnet burde fått mer igjenfor de økte bevilgningene.

I den årlige rapporten spør Riksrevisjonen rett og slett om hvorfor det ikke er flere politifolk på jobb i helgene.

Vil ha politiet ut av kontorene

– De siste 10–15 årene har politiet fått ekstremt mange oppgaver. Det har ført til at ni av ti nyansatte sitter på kontoret med oppgaver som andre kunne tatt seg av. De gjør ting som til og med private firmaer kunne ta seg av, mener Sandberg.

– Her i Norge har vi 27 politidistrikter, mens Sverige har seks. Vi har 360 lensmannsdistrikt og kontor og mange spesialenheter innenfor politiet, fortsetter han.

Fakkeltog mot voldtekt i Oslo

Fakkeltog mot overfallsvoldtekter

Foto: Marit Kolberg / NRK

Flere overfallsvoldtekter i Oslo i år, har ført til en diskusjonen om politiets bemanning i helgene. I slutten av oktober satte Oslo politidistrikt inn 20 ekstra politifolk på jobb i helgene. Og flere hundre gikk i fakkeltog i protest mot overfallene.

– I tillegg har vi Politidirektoratet som sitter som en enorm byråkratisk klump og flytter papir. Vi må frigjøre politikraft og få politifolka ut av kontoret, sier Sandberg.

Arne Johannessen

Arne Johannessen

Foto: Stig Jarvik / NRK

– Dårligst bemanning i Vest-Europa

– Norsk politi er svært effektivt, men jeg ser ikke bort fra at man kunne bedret seg, innrømmer lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Men så er det ikke mye mer han er enig med Per Sandberg i.

Johannessen påpeker han at norsk politi er det politiet i Vest-Europa som har dårligst bemanning per ett tusen innbyggere. Hvis vi reduserer antall politidistrikt, kommer mange lensmannskontor til å forsvinne, mener Johannessen.

Vil heve pensjonsalderen

I dag kan en politiansatt gå av med pensjon når han eller hun er 57 år gammel. Det vanlige er ved fylte 60 eller 63 år.

– Altfor tidlig, sier Per Sandberg. Det er sløsing med ressurser å la en oppegående polititjenestemann bli etterforsker i et forsikringsselskap samtidig som han får pensjon av det offentlige.

– Folk må kunne få stå lenger i jobb. De som er slitne og fortjener å gå av, skal få gjøre det, men de andre bør få lov til å fortsette.

Nekter å gi slipp på særavtale

– Vi kommer ikke til å gi slipp på vår særavtale, sier Arne Johannessen. Det er en forutsetning at de slitne får lov til å slutte. For de andre må det være positive lokkemidler som gjelder, hvis de skal fortsette. Fellesforbundet kommer til å slå ring om vår avtale, understreker han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger