Hopp til innhold

Vil ha opprør mot kastesystemet

– Kastesystemet blant den pakistanske innvandrerbefolkningen i Norge er diskriminerende, og bør legges bort.

Aslam Ahsan

VIL KASTE SYSTEMET: Aslam Ahsan ber norskpakistanere slutte å bruke kastesystemet.

Foto: Aleksander Nordahl / Scanpix

 

Det mener Ap-politiker og leder for Ressurssenter for pakistanske barn, Aslam Ahsan.

Kastesystemet med på lasset

Visste du at omlag 30 000 mennesker i Norge fortsatt lever etter et eldgammelt kastesystem som deler folk inn i status og posisjon? Da norskpakistanerne kom til Norge for å ta arbeid, ble også kastesystemet med på lasset.

– Vi lever i Norge og kastesystemet kommer i konflikt med både menneskerettigheter, likestilling og de sosialdemokratiske verdiene vi har her i landet, sier Aslam Ahsan, som mener norskpakistanere bør slutte å bruke det.

– Jeg er stolt av kasten min! Det sier Danny Ghazanfar Chaudry, Sp- politiker i Oslo og leder av kasteforeningen Gujjar Union. Gujjar er en av høykastene i det pakistanske kastevesenet. Hans forfedre var landeiere og det er det kastenavnet Chaudry forteller.

Hør hele innslaget fra NRK P2s "Sånn er livet":

Kastesystemet blant norskpakistanere

Nettdating etter kaste

– I Pakistan er det slik at folk fra den samme kasten hjelper og støtter hverandre, sier Chaudry. Denne tradisjonen forsøker mange å videreføre etter at de er kommet til Norge.

Likevel mener mange norskpakistanere at bruken av kaster vil forsvinne i bruk her i Norge etter som generasjonene går. Men på internettsider der unge 2. og 3. generasjons norskpakistanere søker etter framtidige partnere, oppgir de ikke bare interesser, religion og hudfarge, men også hvilken kaste de tilhører.

På nettsider som shaadionline.tv legger unge mennesker inn sine egne profiler, andre skriver på vegne av en søster eller en gifteklar sønn. Her finner du at Jhin for eksempel, er 25 år, moderat muslim, har et pent utseende, lys hudfarge, - og tilhører kasten Rajpoot. Han skriver videre at han ønsker en partner som matcher denne informasjonen, altså han foretrekker en jente som også er Rajpoot.

Kjærlighet viktigere enn kaste

Sp-politiker Danny Ghazanfar Chaudry har selv fått smake de sure sidene ved kastesystemet. Som ung mann lot han seg presse av foreldrene til å gifte seg med en kvinne fra samme kaste, som han aldri hadde møtt. Det ble ikke den store kjærligheten, og i dag er han skilt.

– Jeg er ikke opptatt av kaste når det kommer til kjærligheten, sier Chaudry i dag.

De fleste norskpakistanere som bruker kastenavnet etter sitt egentlige navn kommer fra såkalte høykaster. De vanligste pakistanske høykastene i Norge er Gujjar, Jart, Malik, Rain og Rajpoot, hvor de som tilhører sistnevnte for eksempel bruker navnet Raja i tillegg til fornavn og etternavn.

Skjuler lavstatus-tilhørighet

Noen prøver å skjule sin lavkaste når de flytter til et annet land. Men det å ta et høykastenavn for å øke sin status, blir ikke sett på med blide øyne, forteller Danny Ghazanfar Chaudry.

– Man skal være stolt av den kasten man tilhører, uavhengig av høy eller lavkaste, mener Chaudry.

Flesteparten av høykastepakistanerne som kom til Norge på 70 – tallet, vasket toaletter og gulv. Hvis profesjonen er avgjørende for kasten, burde jo de ha blitt lavkaste, sier kritikerne. Det er dårlig hukommelse og lite solidarisk å fremheve sin høykaste nå som de har fått seg butikk eller blitt advokater, sier arbeiderpartipolitiker Aslam Ahsan. Han minner om at de aller fleste pakistanere, uansett kaste, kom til Norge fra svært fattige kår.

– Det å bytte kastenavn er som å bytte far, sier Sp- politiker Danny Ghazanfar Chaudry, som uansett vil beholde sitt kastenavn. Han tror likevel bruken av kaste vil forsvinne i Norge etter noen generasjoner.

– Primitivt

De fleste tror at opprøret mot kastesystemet vil måtte komme fra de laveste kastene. Likevel, den raskeste veien til endring går gjennom høykastene, mener Aslam Ahsan. Selv kommer han fra høykasten Rajpoot, og kunne ha brukt tilnavnet Raja, men sier han helt bevisst ikke bruker det.

– Å bruke kastenavnet for å prøve å framheve seg selv er veldig primitivt, sier Ahsan. Han mener kastesystemet er menneskefiendtlig og rasistisk. Ap-politikeren oppfordrer folk fra høykastene om å slutte å bruke kastenavn her i Norge.

 

Hør hele innslaget fra NRK P2s "Sånn er livet":

 

Kastesystemet blant norskpakistanere

Lyspunkt

AKTUELT NÅ