Hopp til innhold

Vil ha ny vurdering av Breivik

Det burde lages en ny uavhengig vurdering av den terrorsiktede Anders Behring Breivik, sier professor ved politihøyskolen, Tore Bjørgo.

breivik

Flere har tatt til orde for en ny uavhengig vurdering av Anders Behring Breivik.

Foto: Overvåkningskamera/Scanpix

I Dagsrevyen i går kom det fram at minst tre av medlemmene i den rettsmedisinske komiteen har innvendinger til den psykiatriske rapporten som ble laget om Anders Behring Breivik.

– Bra med uenighet

tore bjørgo

Tore Bjørgo er professor ved Politihøgskolen i Oslo.

Foto: NRK

Bjørgo mener det er bra at det er uenighet i kommisjonen.

Tore Bjørgo er spesielt opptatt av Anders Behring Breiviks høyreekstremistiske ståsted, og at dette ikke bare kan forklares som en del av diagnosen paranoid schizofreni.

– Ideer som at det pågår en borgerkrig, og at det eksisterer en stor multikulturell samfunnskonspirasjon, er ikke han alene om. Og selv om det er en vrangforestilling, er det ikke bare Behring Breviks vrangforestilling, sier Bjørgo.

Han mener at dette aspektet må tas med når tilregneligheten skal vurderes, og at det bør lages en ny rapport med nye sakkyndige.

LES OGSÅ: – Han var ikke noen tøffing

LES OGSÅ: – Jeg kan ikke forstå det, jeg kan ikke tilgi det

Ideologisk standpunkt

Bjørgo får støtte av professor i klinisk psykologi Sven Torgersen. Han er ikke forbauset over at kommisjonen er uenige, siden såpass mange andre fra fagmiljøet også har vært kritiske.

Han mener at rapporten bør forkastes av den rettsmedisinske kommisjonen, siden det er for mye som ikke har blitt tatt hensyn til, blant annet Behring Breiviks ideologiske standpunkt.

LES OGSÅ: Disse bildene kunne ikke vaktsentralen se

AKTUELT NÅ