Hopp til innhold

Vil prioritere en ny testmetode foran en ny vaksine mot tuberkulose

Det er for vanskelig å lage en ny tuberkulosevaksine, mener Gunnar Bjune, professor i internasjonal helse. Han etterlyser heller en ny test som kan vise om en person er smittet.

Tuberkulosevaksine

I laboratoriet på Oslo universitetssykehus, jobber Even Fossum intenst med å lage en ny vaksine mot tuberkulose. Men professor Gunnar Bjune mener det er for vanskelig å utvikle en ny vaksine, og mener man bør bruke ressursene på å utvikle en test for å diagnotisere tuberkulosepasienter raskere.

Tuberkulose er en sjelden sykdom i Norge. I dag blir barn som har foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose vaksinert mot tuberkulose gjennom BCG-sprøyten som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Selv om BCG-vaksinen kan regnes som en medisinsk suksess, fungerer den kun på barn. Til tross for vaksineringen kan barna få en latent infeksjon som våkner til live når de blir voksne. Og for de voksne finnes det ingen vaksiner mot lungetuberkulose.

Forskere over hele verden jobber derfor med å finne en ny og mer effektiv vaksine. Men ikke alle mener en ny vaksine er den beste måten til å bekjempe tuberkulose.

Under et foredrag ved det medisinske fakultetet i Oslo lørdag sa professor Gunnar Bjune at det er for vanskelig å utvikle en ny vaksine mot tuberkulose. Han mener man heller bør bruke ressursene på å utvikle en test for å diagnotisere tuberkulosepasienter.

– Basillene er meget motstands- og tilpasningsdyktige, og kan til og med spille død for å lure immunforsvaret. Vi vet ikke hva slags immunrespons som beskytter mot tuberkulose. Det gjør det vanskelig å lage ny effektiv vaksine, sa Bjune under foredraget.

Tar for lang tid å diagnotisere

Bjune mener et av de største problemene er at «det tar altfor lang tid til å diagnotisere tuberkulose.»

Selv om en person kan smitte andre allerede når hosten starter, kan det ta gjennomsnittlig to måneder før den rette diagnosen blir stilt.

– Smittereservoiret i samfunnet består av folk som er syke, men som ikke har fått riktig diagnose. Vi trenger å stille diagnosen tidligere, slik at det vil bli færre som går rundt og smitter andre. Da vil tuberkulosen langsomt, men sikkert forsvinne, sier Bjune.

Vil ha en billig og enkel test

Bjune ønsker en test som kan raskt finne ut hvem som trenger en grundig undersøkelse for tuberkulose.

– Testen må være enkel og billig, ettersom dette først og fremst skal brukes i fattige land. Det er mulig man bør bruke spytt fremfor blod fordi det er lettere å få tilgang på spytt, sier Bjune.

Bjarne Bogen, professor

Professor Bjarne Bogen mener det er viktig å fortsette arbeidet med en ny tuberkulosevaksine.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Det holder at testen påviser sannsynligheten for at personen har tuberkulose. Da skiller vi raskt ut de som bør bli testet med den gode gamle testmetoden for å bekrefte at de har sykdommen, foreslår professoren.

Professoren understreker at han ikke er i mot vaksinasjon.

– Vaksiner redder millioner av liv hvert eneste år. Jeg elsker vaksiner, men jeg tror ikke en vaksine er løsningen for tuberkulose, sier Bjune.

Fornuftig med ny vaksine

Professorkollega Bjarne Bogen mener arbeidet med å utvikle en ny vaksine er livsviktig.

– Jeg er enig med Bjune at man per i dag ikke har en god vaksinekandidat. Det jobbes intens, men hittil har det vært negative resultater. Men man må fortsette å prøve og til slutt vil man lykkes, sier Bogen.

Han mener man ikke behøver å velge mellom en ny vaksine eller en ny test.

– Man må passe på å bruke mest midler på det som har effekt på kort sikt. Men man må ikke glemme å bruke resursser på det som kan være en langsiktig løsning, sier Bogen.

I Norge meldes det hvert år 350-400 tilfeller av tuberkulose. Forekomsten har økt de senere årene. De fleste tilfellene er hos personer som er født i land med høy forekomst, som har båret «sovende» bakterier i seg og så blitt syke uten å ha smittet andre.

AKTUELT NÅ