Hopp til innhold

Sykepleierene vil ha ny brystkreft-vurdering

Sykepleierne vil be norske myndigheter om å se på om brystkreft som følge av skift- og nattarbeid kan regnes som yrkesskade.

Brystkreft

En ny norsk undersøkelse blant sykepleiere at kvinner som jobber mye nattevakt oftere får brystkreft enn andre kvinner.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norsk Sykepleierforbund henvendte seg i fjor vår til Helse- og omsorgsdepartementet om å vurdere om slike tilfeller kunne komme med på yrkesskadelisten, men fikk negativt svar.

Nå viser en ny norsk undersøkelse blant sykepleiere at kvinner som jobber mye nattevakt oftere får brystkreft enn andre kvinner.

– Det er nå naturlig for oss å ta opp saken med departementet igjen. Vi føler at vi har sterkere kort på hånden denne gangen, sier kommunikasjonssjef Signy Svendsen i Norsk Sykepleierforbund til NRK.

Vil henvise til Danmark

I Danmark har vel 80 kvinner som har fått brystkreft som følge av natt- og skiftarbeid fått utbetalt erstatning fra helsemyndighetene.

Danske myndigheter startet med praksisen etter en studie fra det internasjonale kreftforskningsinstituttet IARC, hvor et funn var at nattarbeid trolig øker risikoen for å utvikle kreft.

– Det er naturlig å henvise til praksisen i Danmark, mener Svendsen i Norsk Sykepleierforbund.

(Saken fortsetter under videoen)

Video 11d68a2c-934e-4915-94e4-c8deb1e8c8ef.jpg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Ifølge ny norsk studie øker risikoen for å få brystkreft ved nattarbeid.

Kritikk i Danmark

Studien som fikk danske myndigheter til å starte utbetalingene, har likevel fått kritikk i Danmark.

En gruppe forskere ved Århus universitetssykehus sådde i 2010 tvil om konklusjonene, etter å ha gjennomgått ni store undersøkelser hvor forholdet mellom brystkreft og nattarbeid var behandlet. Forskerne og konkluderte med at det ikke var vitenskapelig belegg for å fastslå en slik sammenheng, ifølge Politiken.

Den danske Arbejdsskadestyrelsen rykket etterpå ut og fastslo at kvinner fortsatt ville kunne få erstatning.

Flere studier

Det er gjort flere studier på mulige sammenhenger mellom natt- og skiftarbeid og risiko for brystkreft de siste årene.

En slik studie er en doktorgradsavhandling fra stipendiat og lege Jolanta Roessink ved Kreftregisteret. Blant sykepleiere som har jobbet nattskift i 30 år eller lenger er det dobbelt så høy risiko for å få brystkreft enn blant sykepleiere som ikke har jobbet om natten, er ett av Roessinks funn.

Risikoen for å få brystkreft øker med hele 50 prosent for kvinner som jobber i turnus med nattarbeid, ifølge en undersøkelse fra Universitetet i Bergen fra 2006.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT