Horne om forbrukslån til boligkjøp: – Veldig bekymringsfullt

Statsråd Solveig Horne (Frp) synes det er urovekkende at folk tar opp forbrukslån for å få nok egenkapital til boligkjøp. Nå vil hun ha mer økonomiundervisning i skolen.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

FOREBYGGE: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne har ansvaret for regjeringens forbrukerpolitikk. Hun mener altfor mange unge tar opp dyre forbrukslån, og tror mer privatøkonomi i matematikkundervisningen på skolen kan føre til færre gjeldsslaver.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stadig flere nordmenn har begynt å ta opp dyre forbrukslån for å kunne dekke de nye egenkapitalkravene ved boliglån, skriver Dagens Næringsliv i dag.

I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

– Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening, til Dagens næringsliv.

Lover gjeldsregister

Han ønsker et gjeldsregister slik at bankene blant annet kan se hvor egenkapitalen kommer fra.

I november trakk den nye regjeringen lovforslaget om et slikt register tilbake, men ifølge barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne betyr ikke det at saken er lagt død.

– Vi trakk lovforslaget for å få en grundigere vurdering av de ulike sidene ved et gjeldsregister. Jeg tar sikte på å fremme en ny sak for Stortinget så raskt som mulig etter nyttår, sier hun til NRK.

– Hva synes du som forbruksminister at folk med betalingsevne tar opp forbrukslån i stedet for vanlige boliglån?

Det er veldig bekymringsfullt. Det er derfor regjeringen også sagt at vi skal se på egenkapitalkravet. Et gjeldsregister vil heller ikke løse disse problemene, vi må se på andre tiltak, sier hun.

Kraftig økning i forbrukslån

Ifølge statsråden er økonomiundervisning i skolen et viktig tiltak som kan sørge for at nordmenn får mer kunnskap om privatøkonomi og gjeld.

– Det er også svært bekymringsfullt at unge folk har så mye kredittkortgjeld, sier hun.

Ifølge Horne har hun diskutert økonomiundervisning i skolen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Jeg vet også at alle partiene har snakket om dette. Vi må se på muligheten til å forebygge, slik at folk ikke ender opp med for stor gjeld, sier hun.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger