NRK Meny
Normal

Vil ha lengre budfrister

I et hett boligmarked ønsker både Eiendomsmeglerforbundet og Forbrukerrådet at boligkjøperne skal få bedre tid til å gi bud etter visning. Men de er uenige i metodene.

Boligkjøper

BEDRE TID: Boligkjøper Einar Mjelde synes det er en god ide med bedre tid i budrundene. Da blir det mindre hektisk og oppjaget, mener han.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Eiendomsmeglerforbundet foreslår at det skal bli påbud om lengre budfrister. De ønsker at det skal gå minst 30 minutter mellom hvert bud.

Forbrukerrådet ønsker på sin side at budrunden først skal starte to døgn etter siste visning.

Hensikten er å roe ned klima rundt budrundene i et overopphetet boligmarked.

– Det er kjempefint hvis det blir innført lengre budfrister. Da blir budrundene mindre oppjaget og vi på boligjakt får tid til å tenke oss om flere ganger om vi virkelig vil by, sier boligkjøper Einar Mjelde.

Mjelde bruker søndagen til å gå på visninger, og kommer ut fra en fireromsleilighet i en av stikkgatene til Bogstadveien på Majorstuen.

– Og ikke minst vil bedre tid føre til at folk også får sjekket om de virkelig har finansieringen i orden, sier Mjelde.

Uenige om metodene

Regjeringen legger frem en boligpakke for å skape et mer sunt boligmarked i løpet av juni.

Boligvisning

HETT MARKED: Boligmarkedet i Oslo har vært hett den siste tiden, med kjøpere som bruker virkemiddel med korte budfrister

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

–– Vi foreslår at man skal slutte med korte budfrister på bare noen få minutter og i stedet innføre en budfrist på 30 minutter eller mer. Vi ønsker å bidra til at boligprisene ikke tar helt av når markedet er presset, sier administrerende direktør Garl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Eiendomsmeglerne har fått kritikk for å bidra til at budrundene blir oppjaget. Forbrukerrådet har kritisert meglerne for å skape et klima med knapphet av tid i budrundene.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

30 MINUTTER: Eiendomsmeglerne ønsker at budene står i minst 30 minutter, sier Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund

Foto: CF-Wesenberg

Forbrukerrådet foreslår å øke tiden fra siste visning til budaksept fra et til to døgn.

– Vi ønsker at kjøperne skal få mer tid før de bestemmer seg for å kjøpe bolig, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Det er meglerne som har mest å tjene på 30 minutters frister, mener Bartholdsen.

– Det fører til enklere arbeid for meglerne. Og det kan også bidra til at flere kommer med bud, og slik sett bidrar til økte priser, sier Bartholdsen.

Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen

BEDRE TID: Forbrukerne må få bedre tid på seg før boligkjøp, mener fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Eiendomsmeglerforbundet er skeptiske til utvidet frist.

– Forbrukerrådets forslag er lite gjennomtenkt. Tendensen er at kjøperne setter selgerne under tidspress enten ved kuppforsøk før budrunden starter, eller ved å legge inn bud med svært korte tidsfrister. Lengre tid før budrunden kan starte vil lett føre til mer kupping. Utålmodige kjøpere vil bli fristet til å gi bud direkte til selger før budrunden, sier Geving.

Endre loven

Det siste halvåret er bruk av bevisst kupping blitt et økende problem i pressområder.

– Vi vil oppfordre regjeringen til å foreslå at man skal endre loven slik at det blir forbud mot kupping av boliger straks de er annonsert for salg, sier Geving.

For å et slikt forbud må selve avhendingsloven som regulerer forhold mellom kjøper og selger i bolighandelen bli endret.

Eiendomsmeglerforbundet ønsker også at strengere krav til både selgers opplysningsplikt om tekniske tilstand og kjøper undersøkelsesplikt av boligen før kjøp skal presiseres bedre i loven. Med slike endringer kan meglerne være mer positive til å utvide fristen for å akseptere bud til to døgn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger