Hopp til innhold

Vil ha kulturskatt tilbake til Norge

Kong Håkon VI døde i 1380. Da fikk Danmark herredømme over Norge – og et kongshorn. Asle Toje har blitt nedringt av danske journalister etter at han ønsket hornet tilbake til Norge.

Det norske kongehorn

ET DRIKKEHORN: Dette er nasjonalskatten Asle Toje savner på norsk jord. Han håper at den er tilbake i Norge til åpningen av nasjonalmuseet.

Foto: Nasjonalmuseet i Danmark

– Kildene jeg har sett på viser at det ikke er noe tvil om at kongshornet er laget i Norge og av den kongelige gullsmed rett før svartedauden, sier Asle Toje forskningsdirektør ved Nobelinstituttet i Oslo.

Det han snakker om er det norske kongshornet som tilhørte kong Håkon den 6. Han var Norges konge i 25 år. Da han døde lå en dansk-norsk union i kortene.

Toje har i hele dag blitt oppringt av danske journalister som lurer på hvorfor han vil ha tilbake kongshornet. Grunnen er fordi det nye Nasjonalmuseet åpner dørene i 2020, da ønsker Toje at hornet skal være på plass.

– Ingenting er bevart fra den norske kongemakten fra den tiden, ingen septer eller kroner. Det er et maktsymbol for den norske kongemakten, mener Toje.

Han forteller videre at det er litt ironisk at det er akkurat danskene som er så interesserte i saken.

Asle Toje

Asle Toje forskningsdirektør ved Nobelinstituttet i Oslo.

Foto: Tron Trondal

– Danmark har en del objekter som de vil ha tilbake fra svenskene. Aller helst vil de ha tilbake en gullkjole, sier han.

Må løftes politisk

– Det spesielle med saken er jo at det ikke finnes noe etablert prosedyre for hvordan man gir fra seg noe som er registrert i et annet land, sier Toje.

Han mener at saken må løftes opp på politisk nivå i Danmark.

– Spørsmål må diskuteres blant danske historikere og på politisk nivå mellom Norge og Danmark, mener Toje.

Det mener også danskene, Camilla Mordhorts som er visedirektør på det danske nasjonalmuseet, forteller til Kristeligt Dagblad at det krever en politisk beslutning om Norge skal få tilbake kongshornet sitt.

AKTUELT NÅ