Normal

Vil ha kroppsskanner på Gardermoen

Gardermoen vil være prøvested for nye, strengere sikkerhetskontroller.

Video nsps_upload_2010_1_6_9_27_33_2831.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Vi vil være prøveflyplass for nye sikkerhetstiltak, og for den nye teknologi som måtte komme, men dette må være godkjent av norske luftfartsmyndigheter, sier informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro til NRK.

Gjelder direkte ruter

Sammen med Luftfartstilsynet og Avinor har hovedflyplassen sagt seg villig til å teste ny sikkerhetsteknologi. Håpet er å finne fram til løsninger som gjør det enda sikrere å fly.

I flere europeiske land vil det nå bli innført kroppsskanning av flypassasjerer som skal fly direkte til USA.

– Dette vil dreie som direkterutene til USA, andre passasjerer vil ikke bli berørt av denne endringen, sier Kobro, som er positiv til den teknologiske arbeidet som skjer i forbindelse med utviklingen av nye sikkerhetstiltak.

Som en pepperkake

– Man har fjernet seg fra kroppsskanning som viser kroppen, til å vise en skisse av kroppen, en slags pepperkake-funksjon, hvor man ikke ser kroppen, men hvor på kroppen man skal søke, sier Kobro.

Oslo Lufthavn har også sagt seg villig til å teste ut andre former for sikkerhetstiltak.

– Som landet hovedflyplass vil vi også stille oss til disposisjon til å teste ut teknologi som blant annet kan analysere flytende væske, sier Kobro, som understreker at ingen av disse tiltakene er datofestet, men at Oslo Lufthavn er villig til å prøve dette ut når luftfartsmyndighetene finner det forsvarlig.

Person som er kropsskannet ved en flyplass.
Foto: EBU

Kroppsskannings-apparatene har møtt motbør flere steder, blant annet har det blitt pekt på at skanningen kan bryte lover mot barnepornografi.

Mandag trådte de nye og strengere kontrolltiltakene i kraft for flypassasjerer som reiser til USA. For passasjerer fra 14 land, blir det i tillegg til full kroppsvisitering også manuell undersøkelse av håndbagasjen.

Frykter at folk stemples som terrorister

De nye tiltakene som nå rettes mot borgere av visse land, har utløst protester fra amerikanske borgerrettsorganisasjoner, som frykter at folk skal stemples som potensielle terrorister ut fra hvilket land de kommer fra.

Men selv om mange protesterer mot de nye kroppsskannerne, vil myndighetene i flere EU-land ikke droppe planene om raskt å ta de nye skannerne i bruk.

Kameraer som ser gjennom flypassasjerenes klær skal etter planen installeres på blant annet Heathrow-flyplassen ved London, på Schiphol i Amsterdam, og på flyplasser i Roma og Milano.

Torsdag møtes europeiske sikkerhetseksperter for å diskutere saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger