Hopp til innhold

Tror Jensen-etterforskningen kan belyse 20 år gammel narkosak

To menn som ble dømt i 1993 mener de ble utsatt for ulovlig politiprovokasjon den gang, og krever at Gjenopptakelseskommisjonen går inn i etterforskningsmaterialet fra dagens Eirik Jensen-sak.

Cesna brukt i flydroppsaken

SMÅFLY: I dette Cesna småflyet med kjennemerke LN-ASD fløy flere personer inn 13 kg amfetamin til Norge i 1993. Transporten gikk dog rett i fanget på politiet, som så rullet opp en rekordstor narkotikasak (arkivfoto).

Foto: NRK

Olstadtjern ved Lillesand

DROPPET I TJERN: Her ved Olstadtjern utenfor Lillesand plukket to personer opp 13 kg amfetamin mens de ble nøye iakttatt av politi. Like etter ble de pågrepet i det som senere ble kjent som flydroppsaken.

Foto: NRK

Med videokameraet satt i opptak var politiet klare ved et småvann på Sørlandet i 1993. En svært omfattende narkotikasak ble rullet opp og politiet fortalte villig til media om det som etter hvert ble kjent som «flydroppsaken».

Totalt ble minst tolv personer dømt for narkotikainnførsel fra Nederland i en spektakulær sak som inkluderte dropp av amfetamin fra småfly, omfattende spaning og politietterforskning både i Oslo og på Sørlandet for å ta smuglerne.

Mannen som av politiet ble betraktet som hovedmannen bak en narkotikaliga, Gunnar Evertsen, har i ettertid ment at han ble utsatt for ulovlig politiprovokasjon, og dermed dømt på feil grunnlag.

– Han oppfatter at han ble utsatt for en politiprovokasjon. Det kom et tilbud om å gjøre en kriminell handling som han ellers ikke ville gjort, og det kom fra en person med tilknytning til politiet, sier mannens advokat Bjørn Haugen til NRK.

Les også: Evertsen til NRK: – Hans rolle var å selge oss narkotika

Han representerer Evertsen og en person til i forbindelse med begjæring om gjenopptakelse av sakene der det for få dager siden ble sendt inn et formelt skriv til Gjenopptakelseskommisjonen.

Gunnar Evertsen

HOVEDMANN: Gunnar Evertsen ble i 1994 dømt som hovedmann i den store narkotika-opprullingen.

Foto: Lucian Montean / NRK

De mener at mannen som i dag knyttes til korrupsjonssiktelsen mot politimannen Eirik Jensen, Gjermund Cappelen, jobbet som politiprovokatør for å lokke dem i en felle.

Dette baserer de på flere ulike opplysninger i dokumenter og fra personer som var involvert den gangen.

– Vi mener at dokumenter fra saken den gang, vitners forklaringer i ettertid og det som skjedde før og etter overleveringen av stoffet i Nederland viser at det har vært en kobling mellom politiet og en person som ikke har vært stueren etter vår oppfatning, sier mannens advokat Bjørn Haugen til NRK.

Mener Eirik Jensen var sentral i «flydroppsaken»

Eirik Jensen

ETTERFORSKER: Eirik Jensen er nå siktet for grov korrupsjon. For 20 år siden var han en av hovedetterforskerne i flydroppsaken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Allerede før korrupsjonsetterforskningen mot Eirik Jensen ble offentlig kjent ba den narkotikadømte Gunnar Evertsen om å få saken sin gjenopptatt.

Advokaten hans ønsker nå at Gjenopptakelseskommisjonen skaffer seg innsyn i etterforskningen mot polititoppen.

– Begjæringen om gjenopptakelse er så nært knyttet opp mot den personkontakt som synes å danne grunnlaget for etterforskningen mot politioverbetjent Eirik Jensen at hensynet til sakens opplysning medfører behov for innhenting av informasjon fra Spesialenheten for politisaker, skriver han i sitt støtteskriv til kommisjonen.

De viser da til at Cappelens forsvarer åpent har fortalt at han allerede i 1993 hadde opprettet kontakten med politimannen Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen, som nå knyttes til korrupsjonssiktelsen mot politimannen Eirik Jensen, het den gang Gjermund Thorud. Nå er Cappelen siktet for narkotikavirksomhet, og har selv erkjent befatning med store mengder hasj.

Både Evertsen og andre har tidligere fortalt NRK at de mener Cappelen var den som tilbød dem amfetaminet som de senere ble tatt for.

Les også: Flygeren: Flydroppet ble utsatt i måneder – plutselig kom Cappelen med amfetamin

Advokat Bjørn Haugen

TÅKELEGGING: Advokat Bjørn Haugen mener det kan ha vært gjort bevisste valg for å tåkelegge Cappelens rolle den gang saken ble etterforsket og ført for retten.

Foto: Tomas Berger / NRK

Advokat Haugen sier at Jensens rolle i etterforskningen kan være viktig, og at den også har blitt aktualisert i dagens sak mot polititoppen.

– Det er ikke tvil om at Spesialenheten har vært interessert i flydroppsaken i etterforskningen av Eirik Jensen, sier han til NRK.

Ifølge advokaten hadde Jensen en tydelig rolle i politiets arbeid den gang med direkte involvering i ransakelse og flere avhør.

Derfor mener han Spesialenheten ikke kan la være å dele informasjon med Gjenopptakelseskommisjonen.

– Både myndigheter og privatpersoner har en plikt til å bidra med å kaste lys over saker som behandles i rettssystemet for å unngå at uskyldige blir domfelt, og jeg formoder at Spesialenheten derfor vil bidra, sier mannens advokat Bjørn Haugen til NRK.

Dagsrevyens sak om flydroppsaken i oktober 1993

ARKIV: Se videobildene politiet filmet av selve flydroppet av amfetamin i 1993 i denne Dagsrevy-reportasjen fra den gangen.

Kommisjonen: – Har mulighet for å be om innsyn

Begjæringen om ny gjennomgang av saken til Gunnar Evertsen ligger nå hos Gjenopptakelseskommisjonen. De bekrefter til NRK at de har mottatt de siste dokumentene fra hans advokat.

– Vi har nå mottatt skrivet fra Evertsens advokat, og vi skal nå ta stilling til hvordan vi skal arbeide videre med saken. Det er for tidlig å si hvor lang tid behandlingen vil ta, sier leder Helen Sæter.

Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter

PÅ HENNES BORD: Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen har nå begjæringen, som inkluderer ønsket om innsyn i Jensen-etterforskningen, på sitt bord.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Hvilke muligheter har dere for å hente ut informasjon fra pågående etterforskninger i Spesialenheten?

– Vi har jo mulighet til å be om innsyn, men om de gir det uten videre har ikke vi hånd om, svarer Sæter.

Kommisjonslederen forteller at de så langt ikke har sendt ut noen formelle ønsker om slikt innsyn i behandlingen av den såkalte «flydroppsaken».

NRK er kjent med at det per i dag foreligger to formelle begjæringer om gjenopptakelse for «flydroppsaken». I tillegg skal flere involverte i saken vurdere gjenopptakelse – noen har snakket med advokater og andre venter på mer nytt fra prosessene som allerede pågår.

Spesialenheten opplyser generelt til NRK at anmodninger om innsyn i etterforskninger vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Hvor interessant er flydroppsaken for etterforskningen mot Eirik Jensen?

– Det ønsker vi ikke å gå inn på, svarer leder Liv Øyen i etterforskningsavdelingen for Øst-Norge i Spesialenheten.

Jensen uforstående til påstander

Eirik Jensen er under etterforskning fra Spesialenheten siktet for grov korrupsjon. Tidligere denne uka innvilget Oslo tingrett utvidet varetekt for polititoppen med ytterligere én uke.

Jens-Ove Hagen i Oslo tingrett

FORSVARER: Forsvarer Jens-Ove Hagen representerer Eirik Jensen, som her under et fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Selv har politimannen hele tiden nektet for å ha gjort noe ulovlig etter at korrupsjonssiktelsen ble kjent i slutten av februar.

Konfrontert med påstandene om at Jensen kan ha brukt Cappelen som provokatør i 1993, har advokaten hans tidligere reagert sterkt.

– Min klient stiller seg totalt uforstående til at han skulle hatt noen befatning med noe sånt. Hvis noen er i nærheten av å tro at Oslo politidistrikt opererer på den måten, vil jeg si at fantasien er i ferd med å løpe helt løpsk, sa forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK i mars.

Da ønsket om gjenopptakelse og påstandene om bruk av politiprovokasjon ble offentlig kjent på samme tid var Oslo politidistrikt tilbakeholdne med å kommentere.

– Jeg kan ikke forholde meg til alle påstander som kommer, men må forholde meg til en etterforskning. Etterforskningen gjennomføres av Spesialenheten og de må da undersøke hva som er substansen i denne saken, sa politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold til NRK.

Forsvareren til Gjermund Cappelen har fortalt til NRK at hans klient vil bidra med opplysninger om flydroppsaken til Gjenopptakelseskommisjonen om de ønsker det.

Samtidig har han ikke ønsket å kommentere om Cappelen fungerte som politiprovokatør i 1993.

– Det blir ikke riktig å gi en forklaring i pressen, sa advokat Benedict de Vibe.

AKTUELT NÅ