NRK Meny
Normal

Vil ha hjelp til å kartlegge resistente bakterier

Vil du være med å kartlegge hvor i Norge det finnes antibiotika-resistente bakterier? Folkehelseinstituttet vil gjerne ha din hjelp og ønsker at du tar prøver i ditt nærmiljø.

Resistente bakterier i petri-skål i laboratorium

Folkehelseinstituttet har gått i gang med en storstilt kartlegging av resistente bakterier og vil også ha hjelp fra deg og meg.

Foto: JORGE DIRKX / Afp

Ulf Dahle er avdelilngsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstittutt. Han leder et større kartleggingsprosjekt av såkalte resistente bakterier, ett av de store helseproblemene i verden. Resistente bakterier, altså bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika, tar hvert år livet av 25.000 mennesker på verdensbasis.

Hjelp fra publikum

Nå vil Folkehelseinstituttet ha hjelp av vanlige nordmenn for å kartlegge hvor slike bakterier finnes, og hvor de ikke finnes. Det skjer ved at alle er interessert i å bidra, melder fra om dette til Folkehelseinstituttet. Da vil de få tilsendt utstyr til å samle inn prøver, samt en instruksjon i hvordan de skal gjøre det.

– Vi har sett at det finnes resistente bakterier helt siden 1947, noen få år etter at masseproduksjonen av antibiotika startet. Vi har trodd at det kunne la seg kontrollere, men i stedet ser vi at det blir mer og mer av det. Det har med at vi reiser mer å gjøre, med internasjonal handel og at dyr krysser grenser, sier Ulf Dahle.

 : Antibiotika-resistens

RADIO: Hør innslaget om antiresistente bakterier.

Han forteller at resistente bakterier finnes mange steder i naturen,i hud, hår, tarm og i miljøet som omgir oss. De finnes også hos friske mennesker. Bakteriene blir en del av vår normalflora, sier avdelingsdirektøren.

Difor bør du frykta antibiotikaresistens

Pasient isolert etter funn av antibiotika-resistent bakterie

Nedsatt immunforsvar

– Disse bakteriene blir først et problem når du trenger antibiotika, ved en infeksjon, eller ved transplantasjon eller en kreftsykdom. Det skjer ved behandling av for eksempel cellegift, som gir nedsatt immunforsvar, sier Ulf Dahle.

Folkehelseinstituttet har nå i samarbeid med Matilsynet og fastleger på en storstilt aksjon for å kartlegge hvor de resistente bakteriene finnes. Nå ønsker de å utvide aksjonen ved å trekke inn også vanlige folk i kartleggingen.

– Vi er først og fremst interessert i å finne ut om noen områder er spesielt risikofylte, men også om det er områder der slike bakterier ikke finnes. Det kan være til stor hjelp for oss, sier Dahle.

Vil overvåke nordmenns antibiotikabruk

Bruker mest antibiotika

– Ta kontakt

Han oppfordrer folk til å ta kontakt med Folkehelseinstituttet og melde sin interesse. Da vil de få tilsendt utstyr og instruksjoner. Folk skal ikke ta prøver av mennesker eller levende dyr, men av for eksempel jord, belegg på steiner, bunnen av hagedammer og andre ting i nærmiljøet.

Les mer om aksjonen her: Antibiotikaresistens på dagsorden i FAO

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger