NRK Meny
Normal

Vil ha enklere bussbetaling

Et prosjekt for å utvikle en ny betalingsløsning for kollektivreisende er i gang. Målet er at bussene skal ha en felles datamaskin som gjør at passasjerene kan betale som de vil, uavhengig av lokale billettsystem.

buss

Denne pengeveska kan bli historie dersom den nye betalingsplattformen blir en realitet. Mobilbetaling eller kredittkort skal bli løsningen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det betyr at blant annet Oslo, Trondheim og Bergen kan få et felles betalingssystem istedenfor at de ulike kollektivselskapene skal operere med hver sine billetter.

Foreløpig er selskapene AtB i Trondheim og Kolombus i Stavanger aktive medlemmer i prosjektet.

– Målsettingen til prosjektet er å utvikle en plattform og et system som er så bra at transportselskapene vil kjøpe det og ta det i bruk i sine busser og tog, sier seniorforsker Jan Erik Håkegård hos SINTEF IKT som er med på prosjektet.

Mobillommebok

Mobilen er alt du trenger for å betale med det nye systemet.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Begynner å teste i høst

Det er selskapet FourC som kom med ideen om en åpen tjenesteplattform, skriver Gemini. I mars startet et treårig prosjekt hvor målet er å utvikle en felles løsning.

– Testutstyr vil installeres i busser i Stavanger i løpet av høsten, og i Trondheim over nyttår. Disse vil i starten teste et subsett av tjenestene som skal utvikles i prosjektet, og deretter utvides, forklarer Håkegård.

I tillegg til en ny betalingsløsning skal prosjektet ta for seg en enklere måte å telle passasjerene på.

Positiv til nasjonal løsning

Ingrid Dreyer i Skyss

Kommunikasjonsrådgiver i Skyss i Hordaland, Ingrid Dreyer, er positiv til et nasjonalt samarbeid.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Skyss, som organiserer kollektivtransporten i Hordaland, er positive et nytt, felles betalingssystem.

– Vårt mål er at det skal være enklest mulig å reise kollektivt. Dersom vi får utviklet gode, nasjonale standarder, vil dette helt klart være en fordel for de reisende, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer.

Hun sier at det er mange svakheter i dagens betalingsløsninger i fylket, og at et nasjonalt samarbeid kan være en god løsning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger