Hopp til innhold

Vil ha domstol for barnekidnapping

Barnekidnappinger fører til diplomatisk bråk verden over. Løsningen kan være en internasjonal domstol for slike saker, mener NUPI-forsker.

Khalid Skah

Barna til Khalid Skah rømte til Norge. Det har ført til en diplomatisk konflikt.

Foto: ABDELHAK SENNA / Scanpix/AFP

Iver B. Neumann

Iver Neumann.

Foto: NUPI

Konfliktfylte barnefordelingssaker fører til store diplomatiske problemer verden over. Bare i Norge er over 450 barn kidnappet inn eller ut av landet de siste ti årene.

Nå bør man vurdere en internasjonal domstol for de mest konfliktfylte barnfordelingssakene, sier diplomatiforsker ved NUPI, Iver Neumann.

– Noe bør vi gjøre, for det blir flere saker. Blant annet ved å opprette en internasjonal domstol, sier Neumann.

Et problem i alle land

Det er med tanke på betente saker som Skah-saken mellom Norge og Marokko, at Iver Neumann ser for seg at en nøytral domstol ville være det beste.

Mens utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at Norge sto bak Skah-barnas flukt fra Marokko, krever Marokko at norske diplomater avhøres og straffes .

Les også: - Det var vårt eget valg å rømme

I løpet av de siste ti årene i Norge har 300 barn blitt ført ut av landet, og 150 inn landet, i strid med rettsavgjørelser om barnefordeling. Og problemet gjelder alle land.

I mai i fjor kjørte en finsk diplomat en fem år gammel gutt og hans finske far ut av Russland mot den russiske morens vilje, noe som utløste en diplomatisk krise.

Russiske myndigheter var rasende, og diplomaten ble erklært uønsket i landet. Finske myndigheter understreket på sin side at barnet først var kidnappet fra Finland av mor.

- Norge bør ta initiativet

Slike saker kjennetegnes over hele verden ved at begge land underkjenner rettsavgjørelser i det andre landet og utelukkende kjemper for egne borgeres rett til barna, mener Neumann.

– Selvsagt, det er jo det man har staten til, å beskytte sine egne borgeres interesser, sier han.

Derfor bør Norge vurdere å ta initiativ til en internasjonal barnefordelingsdomstol, mener Neumann.

– For å finne ut det, kan man nedsette et utvalg. Et utvalg hvor jurister og andre interesserte i feltet kan sette seg ned og se på hvorvidt det er juridisk og politisk mulig og ønskelig for Norge å fremme et slikt forslag internasjonalt, sier Neumann.

AKTUELT NÅ