Helseministeren vil endre loven etter ventelistetriksing

Alle pasienter skal få en dato for når de skal få behandling eller bli operert. Det varsler helseministeren, som nå vil endre loven.

Video Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen varsler at reglene for operasjonsdato skal endres.

Slik det er i dag forstår ikke mange pasienter brevet de får i posten fra sykehuset om når en operasjon skal skje. De som forstår brevet, og klager, havner ofte foran i operasjonskøen.

De sykehusene som skjønner at klagerne koster penger, blir beskyldt for å trikse med ventelistene.

Vil endre

Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at systemet er så komplisert at verken sykehus eller pasienter forstår det, og varsler nå at det vil endres.

– Vi kommer til å gjøre et lovarbeid for å endre dette. Målsettingen for pasientene er at man skal få en dato for behandling når henvisningen er vurdert av sykehuset, sier Strøm-Erichsen til NRK.

– Slik blir dette enklere for pasientene å forholde seg til, sier helseministeren.

– Skulle det ikke bare mangle at man får en dato?

– Det kan du si. Selv om det i dag ikke blir vurdert slik at man har rett til nødvendig helsehjelp, er det jo slik at hvis man skal ha en operasjon, så er det fordi man har en lidelse eller en diagnose, sier Strøm-Erichsen, som innrømmer at dagens systemer er for dårlige.

Administrerende direktør Helse Nord Lars Vorland

Administrerende direktør Helse Nord Lars Vorland.

Foto: Lucian Muntean / NRK

– Kan være vanskelig å forstå

Helse Nord skal nå prøve ut ordningen med en fast behandlingsdato for sine pasienter. Administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland, innrømmer at brevene som sendes ut til pasientene med behandlingsdato i dag kan være kompliserte.

– Det er et brev som det kan være litt vanskelig å forstå, sier Vorland.

– Er ikke gode nok

Vorland innrømmer også sykehus bryter behandlingsfrister slik situasjonen er i dag, men tror ikke dette blir enda verre med en fastsatt dato for behandling.

– Hvis vi ser at vi ikke kan gi pasienten behandling innenfor den fristen som er gitt, må pasienten få et annet tilbud, et annet sted, sier Vorland.

– Er du påpasselige med å informere om det i dag?

– Vi prøver faktisk å gjøre det, men om vi er gode nok, det er vi sikkert ikke.

Sendte brev til pasientforeningene

Helseministerens initiativ har å gjøre med ventelistetriksingen som er avdekket den siste tiden. Såkalte rettighetspasienter som ikke får behandling innen en gitt frist, har rett til å kreve dette umiddelbart, om nødvendig fra private eller utenlands.

Dette skjer imidlertid ikke automatisk og ledelsen ved Oslo universitetssykehus skal ha bedt leger om å sette medisinske hensyn til side og slippe pasienter som kjenner sine rettigheter og krever behandling, fram i køen.

Onsdag sendte helseminister Anne Grete Strøm Erichsen brev til pasientforeningene for å få vite hvor problemene ligger.

Hun kan trolig regne med å få en full postkasse i tiden som kommer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger