Hopp til innhold

Vil ha billigere øl på byen – dyrere sprit hjemme

Sosialistisk Ungdom mener norsk drikkekultur vil bli bedre dersom ølen blir billigere ute, og får støtte fra andre ungdomsparti. – Tullete, sier sosiolog.

Ølservering, Tsjekkia

Sosialistisk ungdom mener flere vil velge å drikke kontrollert sammen med venner enn å supe seg full hjemme alene, dersom ølen blir billigere på byen.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

– Forslaget er å sikre at folk får billigere øl på byen. I dag er det så dyrt å drikke ute at noen i stedet blir sittende alene på mørke rom med spritflaska, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson til NRK

SU tror at billigere øl vil føre til at flere er sosiale sammen på pub eller restaurant, i stedet for å drikke alene i stua. Målet er at færre skal drikke seg sørpe fulle, og at utebransjen får flere arbeidsplasser.

Nicholas Wilkinson

SU-leder Nicholas Wilkinson vil ha kuttet avgiftene på øl, og tror det er realistisk med en reduksjon på opp til fem kroner.

Foto: Privat

– Ute så har man kontroll – at folk ikke drikker seg fra sans og samling, sier Wilkinson.

Dyrere sprit

Samtidig mener SU at det er viktig å øke avgiftene på sprit.

– Du vil få bukt med mye mer av alkoholismen – som jo ikke skjer i like stor grad ute på byen – men som foregår med folk som sitter alene med spritflaska seint på natta, sier Wilkinson.

Ved å øke avgiftene for sprit og senke dem for øl, mener SU at alkoholavgiftene sammenlagt kan holde samme nivå som i dag.

Får støtte

FPU, Unge Høyre, og Unge Venstre støtter forslaget om billigere øl ute, men er skeptiske til høyere avgifter på hjemmekonsum.

– Vi synes dette høres ut som et spennende forslag, som muligens kan bidra til mindre inntak av alkohol, mener AUFs leder Mani Hussaini, i en e-post til NRK.

Men også AUF er lunkne, dersom handlemønsteret likevel ikke endrer seg, og folk ender opp med en større totalregning.

– Lite gjennomtenkt

Sosiolog Kristin Buvik ved UIO, som forsker på drikkekultur, er skeptisk.

Kristin Buvik

Sosiolog Kristin Buvik tror ikke at flere hyggelige stunder med venner på byen nødvendigvis fører til mindre drikking i de tusen hjem.

Foto: UIO

– Det er ikke slik at man enten går ut og tar et par øl med venner eller sitter hjemme og drikker sprit alene, så jeg synes det er en litt tullete sammenligning, sier Buvik til NRK.

Hun viser til studier som viser at både pris og tilgjengelighet har betydning for konsumet. Billigere øl på utestedene vil derfor trolig føre til at det drikkes mer der.

Det er også store utfordringer med overskjenking.

– I studier vi har gjort med skuespillere som opptrer beruset mens de kjøper øl, så får 80 prosent servering, sier Buvik.

Frykter mer vold

Generalsekretær i Actis Mina Gerhardsen

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis frykter mer vold på byen hvis prisen på øl går ned.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, mener de forslaget er lite gjennomtenkt.

– En av våre store utfordringer med utelivet er alkoholrelatert vold. Det vanskelig å se for seg at billigere alkohol ute, skal føre til mindre vold, sier generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen.

AKTUELT NÅ