Vil ha bevæpnede vakter på fly fra Norge

Et israelsk flyselskap vil bruke bevæpnede vakter på flygninger mellom Norge og Israel. Flygerforbundet advarer mot å gjøre fly til skytebane.

Arkia

Flyselskapet Arkia har søkt om tillatelse til å bruke bevæpnede vakter på flygningene til og fra Norge.

Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det er det israelske flyselskapet Arkia som vil fly noen charterpregede turer mellom Oslo og Tel Aviv i sommer. Selskapet vil bringe norske turister til Israel, og ta med seg israelere til Norge.

Lars Arne Vestfossen

Lars Arne Vestfossen, sikkerhetsansvarlig i Norsk Flygerforbund.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Israelerne er vant med å være utsatt for terrortrusler, og Arkia har derfor søkt norske myndigheter om tillatelse til å bruke bevæpnede vakter på disse flygningene.

– Man bør heller være sikre på at det ikke finnes våpen i flyet enn å pøse på med flere, sier Lars Arne Vestfossen, som har ansvar for sikkerhetsspørsmål i Norsk Flygerforbund.

– Ikke overrasket

Otto Lagarhus, tidligere luftfartsdirektør og fartstid fra SAS som flyger og leder, er ikke overrasket. Han har også erfaring som konsulent i internasjonal luftfart.

– Det er mye oppmerksomhet om Israel, men det er også andre destinasjoner der det er like aktuelt å bruke slike vakter. Hvis det er et urolig hjørne av verden, at landet er terrorutsatt eller sikkerhetskontrollen i et land ikke får seks stjerner, så kan det være aktuelt å fly med egen vakt, sier Otto Lagarhus.

Statssekretær Jon-Ragnar Aarseth i Samferdselsdepartementet bekrefter at departementet vurderer spørsmålet om bevæpnede vakter i utenlandske flyselskap, men vil ikke gi flere detaljer eller la seg intervjue.

Otto Lagarhus

Otto Lagarhus, tidligere luftfartsdirektør og SAS-flyger.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Lagarhus mener at ikke bare israelske eller amerikanske, men også større europeiske flyselskaper har væpnet vakt om bord på utvalgte strekninger.

– Det viktige her er jo at de som eventuelt har tenkt å gjøre noe galt, ikke kan være sikre på at det ikke finnes vakter om bord. Det kan ha en preventiv effekt, sier Otto Lagarhus til NRK.

Spesialtrente vakter

Han understreker at vaktene er spesialtrente og bruker annet utstyr inne i flykabinen før de eventuelt trekker pistol. Hvis de må bruke skytevåpen, har de ammunisjon som ikke skader selve flykroppen om de bommer på målet.

Lars Arne Vestfossen i Norsk Flygerforbund mener det alltid vil være en fare for at en vakt, selv om han er spesialtrent, kan overmannes.

– Hvis han da har våpen, kan personer med onde hensikter få tak i det og det kan være svært farlig, sier Vestfossen.

Lagarhus skjønner denne skepsisen, men konkluderer likevel annerledes enn Flygerforbundet.

– Jeg vil heller ha en dyktig, veltrent vakt som passer på meg, i stedet for ikke å ha noe der i det hele tatt om noe skulle skje. Og det tror jeg at jeg også ville sagt om jeg hadde vært aktiv flyger i dag , sier Lagarhus.


SISTE NYTT

Siste meldinger