Hopp til innhold

Vil ha atomkraft

Flere norske industriledere NRK har snakket med, ønsker thorium-baserte atomkraftverk i Norge velkommen.

Administrerende direktør i Norsk Industri vil ha atomkraft

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen, mener Norge trenger atomkraft.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Les også: - Ikke overraskende

Søndag sa den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører, svenske Hans Blix til NRK, at Norge bør satse på atomkraft på grunn av den globale oppvarmingen.

Industriledere NRK har snakket med mener atomkraft basert på thorium kan forhindre framtidige kraftkriser, og bidra til å redusere utslippene av farlige klimagasser.

- Kraftkrevende samfunn som Norge trenger atomkraft mer enn noensinne, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen til NRK.

Bred støtte for thoriumsatsing

Lier-Hansen mener at atomkraft er det beste alternativet hvis kraftbehovet i Norge skal dekkes uten å øke klimagassutslippene.

Han får støtte fra industriledere fra hele landet.

Rigmor Fardal er direktør ved støperiet til Rolls Royce i Bergen. Hun synes tanken om atomkraftverk basert på thorium i Norge er spennende.

Også i Nord-Norge er lederne i den kraftkrevende industrien bekymret for dagens kraftsituasjon. Energidirektør ved Fesil i Mo i Rana, Helge Stanghelle, hilser derfor en debatt om atomkraftverk her i landet hjertelig velkommen.

- Vi synes dette er positivt. Det betyr at Norge er i ferd med å tilnærme seg resten av den vestlige verden når det gjelder anskaffelse av kraft, sier Stanghelle.

Den eneste av industrilederne NRK har snakket med som uttrykker en viss skepsis til atomkraftsatsing i Norge, er styrelderen i StatoilHydro, Eivind Reiten.

- Jeg mener vi har mange andre og bedre muligheter i Norge, ikke minst ved å utvikle teknologien rundt fangst og deponering av CO2, sier Reiten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ