NRK Meny
Normal

Vil ha åpenhet om Afghanistan – nekter å diskutere dødstall

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) etterlyser større åpenhet rundt den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan, men nekter å si noe om hvor mange afghanere som er drept i krigen.

Grete Faremo i Afghanistan

Forsvarsminister Grete Faremo på besøk i Afghanistan.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Konsekvensene av norsk krigsinnsats i Afghanistan blir tydeligere, men havner sjelden på politikernes dagsorden.

Denne uka var debatten imidlertid ikke til å unngå, da det ble kjent at Forsvaret og forsvarsministeren ikke har oversikt over hvor mange norske soldater som er skadd i Afghanistan.

I et intervju med Søndagsavisa sier forsvarsministeren at hun fortsatt venter på en fullstendig oversikt.

– Jeg har bedt om en oversikt, og før jeg har fått et autorisert tall, har jeg holdt meg til at jeg ikke et nøyaktig tall. Det må vi bli bedre på, så vi skal både få fram den historiske oversikten når det gjelder Afghanistan, og så skal vi ha et skikkelig godt velfungerende system på plass for fremtiden, sier Faremo.

Les: Forsvaret: – Vi har klønet det til

Faremo hevder Forsvaret har god oversikt over «helheten», hvor mange som har deltatt i krigen og hvilke situasjoner de har vært i.

Hør hele intervjuet her:

Nekter å diskutere dødstall

Faremo vil imidlertid ikke diskutere hvor store tap norske styrker har påført fienden i Afghanistan.

– Dette er jo tall som aldri har vært offentliggjort, og det er mange gode og sikkerhetsmessige grunner til det, sier Faremo.

Samtidig etterlyser hun større åpenhet rundt Norges innsats i Afghanistan.

– Den dagen jeg begynte som forsvarsminister sa jeg at jeg ville ha større åpenhet i Forsvaret. Jeg vil også ha større åpenhet om oppdraget vårt i Afghanistan, sier Faremo.

Det er anslått at minst 5000 opprørere ble drept i Afghanistan i fjor.

Senest nyttårsaften var norske styrker i en flere timer lang kamp sør for Maimana, der tre opprørere ble drept.

– Det har jo vært en diskusjon om tapstall, både sivile tap og våre egne tap, og jeg synes det er gode grunner for at ikke de allierte styrkene bidrar med opplysninger som faktisk kan øke spenningen.

Se oversikten: Hendelser ved de norske Afghanistan-basene

Norske og afghanske soldater i skuddveksling under kamper i Afghanistan

Norske og afghanske soldater i skuddveksling nyttårsaften.

Foto: Forsvarets mediearkiv

Ni liv tapt i strid

Ni norske soldater har mistet livet i Afghanistan. Opp mot 100 soldater er trolig skadd i tjeneste, 13 av dem alvorlig.

Les: Faremo frykter at flere kan være skadd i Afghanistan
Les: Farligere for norske soldater

Oberstløytnant John Inge Øglænd skrev i en pressemelding tidligere denne uka at 34 norske soldater har blitt skadd i strid, og at samtlige skader på norsk personell er registrert av Forsvaret.

– Det har vært forferdelig å tape ni liv i strid, og 2010 var i så måte et alvorlig år. Bakgrunnen for operasjonen i Afghanistan var å bidra til stabilitet og sikkerhet, og hindre at det ble et nytt oppmarsjområde for terror, sier Faremo.

Målet for tilstedeværelsen i Afghanistan har endret seg flere ganger, og det begynner å nærme seg tilbaketrekking for de norske styrkene.

– I år har vi oppstart av den fasen med overføring av sikkerhetsansvaret til afghanske sikkerhetsstyrker med sikte på at de selv skal være i stand til å ta det ansvaret i løpet av senest 2014. Jeg tror alle ser at det å bare trekke seg ut raskt og uten videre kan skape den vanskeligste situasjonen for afghanerne, sier Faremo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger