NRK Meny
Normal

Vil ha alkobom i Norge

En svensk organisasjon vil innføre alkobom i Norge, men politiet mener det er flere utfordringer som må løses før det kan komme på plass.

alkobom
Foto: NRK

Tanken er at du må blåse for å sjekke promille før du får kjørt av fergen. Har du ulovlig høy promille vil du bli stoppet, og politiet blir tilkalt umiddelbart.

Omtrent 3.5 millioner mennesker reiser med ferger til Norge i løpet av ett år, og mange fortsetter reisen i bil.

Nå vil den svenske organisasjonen Motorförarnas Helnykterhetsförbund at også reisende til Norge skal kontrolleres ved fergehavnen.

Det er MHF som har utviklet bommene, og som i samarbeid med svenske myndigheter er ansvarlig for prosjektet. I Stockholm har bommene vært i drift siden høsten 2014.

I perioden januar til september har omtrent 50 000 sjåfører blåst inn i en slange ved Frihamnen i Stockholm. Av disse har over 260 sjåfører hatt for høy promille, og de har derfor blitt anmeldt for promillekjøring.

Ikke helt uproblematisk

Jan Morgan Guttormsen er politiinspektør i Politidirektoratet. Han mener det er flere utfordringer med å ta i bruk alkobommen.

Jan Morgan Guttormsen

Jan Morgan Guttormsen sier det finnes flere utfordringer med å ta i bruk alkobommen.

Foto: Politidirektoratet

– Først og fremst må vi ha lovverket på plass før dette tas i bruk. Dette er et maktmiddel overfor publikum, og da må vi være sikre på at det brukes innenfor lovens rammer, sier Guttormsen.

I 2014 omkom 147 mennesker i trafikken i Norge. 647 ble hardt skadd. I omtrent en av tre ulykker i trafikken er bruk av rusmidler årsaken til at ulykken inntraff.

Allikevel tror Guttormsen at det vil bli vanskelig å finne ressurser innad i politiet.

– Dette krever mye ressurser, og politiet må alltid spørre seg om vi er på rett sted til rett tid. Vi må se mer på dette prosjektet før vi avgjør om det bør prioriteres, og vi er nok litt tilbakeholdne foreløpig, sier Guttormsen.

Virker forebyggende

Det er organisasjonen MA, som jobber for rusfri trafikk og livsstil, som har invitert svenskene til Oslo for å fortelle om prosjektet.

Generalsekretær i MA, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen sier prosjektet har vært en suksess i Sverige.

Fjellvang

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen sier at alkobommen vil kunne hindre flere dødsulykker på veiene.

Foto: NRK

– Det har fungert godt i Sverige, og vi tror bommen har en vel så viktig forebyggende effekt, sier Kristoffersen.

Foreløpig har ikke norske myndigheter avgjort om alkobommen skal tas i bruk.

Thomas Johnsson er prosjektleder for alkobommen i Sverige. Han mener det er på høy tid at vi tar den i bruk også i Norge.

thomas

Thomas Johnson sier alkobommen har fungert godt i Sverige.

– Vi ser at mange avstår fra å drikke fordi de vet de skal blåse, dette er en enkel måte å redde menneskers liv på, sier Johnsson.

Han er uenig i at alkobommene krever store ressurser av politiet.

– Dette frigjør ressurser. En alkobom kan gjøre samme jobb som ti politimenn, det er klart det lønner seg, sier Johnsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger