NRK Meny
Normal

Bislett-tiltalte: - Jeg drømmer om et vanlig liv

(Oslo tingrett) NRK.no: Aktor vil ha 18 års fengsel for 30-åringen som er tiltalt for drapet på Einar Opsahl (35). Tiltalte selv hevder han er uskyldig, og sier han drømmer om et vanlig liv.

Einar Opsahl

Einar Opsahl ble skutt og drept ved en drosjeholdeplass i Pilestredet på Bislett i fjor. Politiet, som mente Opsahl hadde blitt et tilfeldig offer, kalte drapet «usedvanlig brutalt».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Einar Opsahl (35) fra Asker ble skutt og drept med ett skudd mot hodet på Bislett i Oslo, natt til lørdag 18. juni i for. Tre dager etter ble en nå 30 år gammel mann med bagrunn fra Thailand og Laos pågrepet og siktet for drapet.

Statsadvokat Håvard Skallerud mener bevisene mot 30-åringen er overveldende, og ba i sin avslutningsprosedyre om at den tiltalte dømmes til 18 år i fengsel.

Mot slutten av den siste dagen i Oslo tingrett ba den tiltalte om å få ordet. Iført mørk dressjakke og blå - og hvitstripete skjorte kom 30-åringen en svært personlig appell rettet til dommer Ellen Martens.

– Først vil jeg beklage til retten at jeg ikke kan si hvem gjerningsmannen er. Jeg vil at retten skal vise forståelse for dette.

– Jeg skjønner og hører at man tror at jeg er gjerningsmannen, men det er ikke sant. Det er ikke jeg som har gjort det, sa den tiltalte fra vitneboksen.

– Jeg har kjæreste og familie som venter på meg på utsiden. Hun sier at hun vil få barn med meg, og det er det jeg ønsker. Drømmen er at jeg skal få en vanlig jobb og et vanlig liv, sa tiltalte, før dommeren hevet retten for siste gang.

– Tullehistorie

Aktor Håvard Skallerud brukte avslutningsprosedyren å ramse opp en liste med 19 punkter, som ifølge aktor sansynliggjør at den tiltalte er drapsmannen. Det siste punktetpunktet på listen handlet om den tiltaltes forklaring.

Skallerud mener retten bør se bort fra hva den tiltalte har forklart i retten, og heller se på hva han forklarte til politiet da han ble pågrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Håvard Skallerud

Aktor Håvard Skallerud har lagt ned påstand om 18 års fengsel for den tiltalte 30-åringen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Her trakk Skallerud frem at den tiltalte innledningsvis løy, og sa at han ikke hadde vært på åstedet da drapet skjedde.

– Hvis hadde vært uskyldig, hadde han ikke kommet med denne tullehistorien. Hadde ment det han har sagt i retten, om at det var en annen vietnameser som skjøt, men at han var redd for å si hvem, kunne han bare ha sagt dette i det første avhøret, sier Skallerud.

Han mener også at det var en taktisk overveining av den tiltalte å forklare seg for politiet to uker før rettssaken startet, etter å ha nektet å forklare seg ytterligere siden i fjor høst.

– Han skjønner at det blir for dumt å hevde at han ikke var på stedet, og vil derfor forklare seg i forkant, slik at det blir mindre oppstyr av at han plutselig forklarer seg motstridende i retten, mener Skallerud.

– Ikke tvil

Før Skallerud kom til tiltaltes forklaring, la han frem det han mente var «et sterkt bevisbilde». Samtidig innrømmet Skallerud at bevisene i saken utgjør «et puslespill, som må sees i sammenheng».

Skallerud mener det første som tyder på at tiltalte er drapsmannen, er at han var på stedet. Fire vitner har forklart at man så 30-åringen i en mørk bil på åstedet. Det andre punktet aktor trekker frem er at politiet har funnet offerets blod på tiltaltes bukse.

Dette plasserer tiltalte mindre enn to meter unna Opsahl på drapstidspunktet, ifølge aktor.

– Det er ikke tvil om at det tiltalte som er skytteren, oppsummerer Skallerud.

– Han var en tikkende bombe

Når det gjelder forsett, altså om drapet var bevisst, kaller Skallerud drapet «en ren henrettelse». Han mener også den tiltalte var besluttsom da han drepte.

– Straffepåstand er 18 års fengsel. Det er ikke tatt forbehold om forvaring. Tiltalte er thailandsk statsborger, og har ikke hatt lovlig opphold siden 2006. Det antas at utlendingsmyndigheten vil vise han ut av landet ved rettskraftig dom, sier Skallerud.

Forsettlig drap har en strafferamme på 15 års fengsel. I tillegg kommer brudd på narkotika - og våpenlovgivning, som tiltalte har erkjent. Aktor mener tiltaltes rulleblad må vurderes i skjerpende retning. Påstanden tar også hensyn til et drøyt års resttid for tidligere prøveløslatelse.

Aktor mener også det er en skjerpende omstendighet at den tiltalte hadde med seg et våpen på offentlig sted, og at han var beruset.

– Han var en tikkende bombe, sier Skallerud.

Morten Engesbak

Forsvarer Morten Engesbak mener det er flere ting som henger sammen i aktoratets prosedyre.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Ensidig etterforskning

Forsvarer Morten Engesbak legger i sin prosedyre vekt på alternative gjerningsmenn og det han mener er ensidig etterforskning. Han la til at det er opp til påtalemyndigheten å bevise at det ikke finnes alternative gjerningsmenn.

– Dette gjelder selv om den tiltalte har en forhistorie med kriminalitet. En slik forhistorie betyr ikke at han er en drapsmann.

Engesbak mener aktors gjennomgang preges av at man «shopper» beviser, og ser bort fra alt som kan danne grunnlag for tvil.

– Aktor har vist til en rekke momenter om at tiltalte kan være gjerningsmannen. Det er flere slike momenter, men det er ikke nok til å domfelle, sier Engesbak.

Han mener aktor legger for liten vekt på andre beskrivelser av skytterens utseende, samt at ingen av Opsahls venner har pekt ut tiltalte som skytteren i fotokonfrontasjon.

Begge Opsahls venner beskrev i innledende avhør skytteren som langhåret. Flere vitner har også sagt at skytterens bil kom kjørende bort til drosjeholdeplassen før skuddet falt.

– Det er ingen holdepunkter for at tiltaltes bil kom kjørende, da denne allerede stod parkert på drosjeholdeplassen, mener Engesbak.

– Flere med asiatisk utseende

Engesbak mener også politiet i for liten grad har etterforsket andre mulige gjerningsmenn.

Forsvareren presiserer at flere personer med asiatisk utseende var på stedet, og i leliligheten på Løren etter drapet. En av disse skal ha blitt dømt for vold tidligere, og er nå siktet etter en skyeepisode i Oslo i mai.

En annen ble tidligere siktet for falsk forklaring i forbindelse med etterforskningen av drapet på Bislett. Begge disse skal ha «sunket i jorden» etter at Opsahl ble drept.

– Det er ikke gjort en god nok etterforskning til at disse kan sjekkes ut av saken, sier Engesbak.

– Knusende forklaringer

De øvrige elementene aktor trekker fram som sannsynliggjør at tiltalte er skytteren er blant annet teledata som viser at han var på vei vekk fra åstedet etter at drapet fant sted, at vitner har plasert tiltaltes bil ved åstedet, og at vitner sier drapsmannen gikk inn i sin mørke bil etter skytingen.

Aktor legger også vekt på at flere vitner har kommet med det Skallerud kommer med «knusende forklaringer» mot tiltalte. Forsvarer Engesbak ber imidlertid retten se bort fra flere av disse forklaringene, fordi forsvaret mener det er opplagt at mye av det som sies ikke er sant.

Han viser også til at det eneste vitnet som var edru drapsnatten mener han så en drapsmann med halvlangt, bakovergredd hår.

Ber om frifinnelse

Forsvarer Engesbak trekker også fram at den tiltalte har sagt at han frykter konsekvensene av å tyste på en eventuell alternativ gjerningsmann mer enn fengsel. Engesbak mener også at tiltalte var redd og ruset da han forklarte seg til politiet første gang. Dette mener han er en mulig grunn til at tiltalte har forklart seg annerledes i ulike avhør.

Engesbak ber også retten se bort fra det aktor mener er en tilståelse fra tiltalte i avhør. Han mener det tiltalte sa til politiet var "dere vil at jeg skal si det var meg".

Forsvareren trekker også fram at rettsteknikere har funnet mulige blodspor på innsiden og baksiden av tiltaltes bukse. Dette mener forsvareren viser at tiltalte stod vendt sidelengs da skytingen skjedde, ikke rett mot, slik vitner har beskrevet. Rettsmedisinere har under rettssaken forklart at man ikke har kunnet slå fast om disse flekkene faktisk er blod.

Forsvaren la ned påstand om at narkotikabesittelsen ikke kunne straffes, da dette skjedde etter at tiltalte ble truet, og at det derfor skjedde i nødverge. Påstanden er dermed at tiltalte frifinnes på alle punkter.

– Straffesak mot flere vitner

Politiet mener tiltalte skjøt Opsahl, etter at han satte seg inn i det han trodde var en pirattaxi ved en drosjeholdeplass. En av politiets terorier er at Opsahl da ble vitne til en narkohandel, og at det var derfor han ble drept.

Flere av vitnende i rettssaken har kommet med sprikende forklaringer når det gjelder hva som skjedde drapsnatten.

– Det er også vanskelig å se det hele bildet når flere vitner ljuger, eller ikke vil forklare seg. Det vil også bli reist straffesak mot flere vitner i denne saken, sier Skallerud i retten tirsdag.

– Ingen holdepunkter

Tiltalte har tidligere sagt at han vet hvem som drepte Opsahl, men at han ikke tør si det av frykt for represalier fra et kriminelt, asiatisk miljø i Oslo.

Den mystiske skytteren, omtalt som «Mr. X», skal ha hatt halvlangt mørkt hår, i motsetning til tiltaltes korte piggsveis. Flere av vitnene har også plassert en person med halvlangt, sort hår og asiatisk utseende i området rundt Tasty Thai drapsnatten.

– Det er ingen holdepunkter for at det er et vietnamesisk miljø som står bak drapet, sier Skallerud, og viser til at tiltalte har hevdet det er en ukjent vietnameser som er den egentlige drapsmannen.

I retten har den ene av de to vennene Einar Opsahl var sammen med drapsnatten sagt at han er sikker på det er tiltalte som skjøt. Men både han og en annen venn har i tidligere fotokonfrontasjoner plukket andre personer som mulige gjerningsmenn.

Skallerud mener det eneste man kan legge til grunn etter vitneforklaringene er at drapsmannen er asiatisk, og kaller alle andre beskrivelser «sprikende».

– Kameratene var fulle, sjokkerte og traumatiserte, sier Skallerud om at Opsahls venner ikke peket ut gjerningsmannen i fotokonfrontasjon.

– Skrøt av drapet

Aktoratet mener også at tiltalte ga drapsvåpenet til en venn i en leilighet på Løren etter drapet, og viser til vitneforklaringer fra de som var til stede. I denne leiligheten skal den tiltalte også ha dusjet og skiftet klær.

– Dette fordi han luktet vondt og ville ha på seg inneklær. Dette er et rusmiljø, og det er tøv at han byttet klær fordi han luktet, sier Skallerud.

Skallerud viser også til vitner i leiligheten, som har forklart at den tiltalte leste en tekst-tv-sak om drapet. Den tiltalte skal da ha sagt «det var meg», og at beskrivelsen av gjerningsmannen var feil.

Tiltalte skal også ha viftet med en pistol, og skrytt tll en venn av at det var han som hadde skutt.

– Denne vennen trodde først han tullet, deretter ble han redd, så ble han forbannet, sier Skallerud.

Som siste punkt før tiltaltes egen forklaring nevner Skallerud at tiltalte skal ha tilstått drapet i en avhørspause, og at tre politimenn skal ha hørt dette.

Frykt blant vitner

Tiltalte er tidligere straffedømt elleve ganger, og har ikke lovlig oppholdstillatelse i Norge. Under pågripelsen fant politiet nærmere ti kilo narkotika den tiltalte har erkjent å være i besittelse av.

Under ransakelsen ble det også funnet flere våpen, og tiltalte har også erkjent brudd på våpenloven. Aktor mener tiltalte ga drapsvåpenet til en venn etter drapet. Våpenet har siden ikke blitt funnet av politiet.

Ifølge hans forsvarer Morten Engesbak er ikke tiltalte direkte involvert i det kriminelle, asiatiske miljøet han mener skytteren er en del av. 30-åringen nektet lenge å forklare seg for politiet, og hevdet innledningsvis at han var på et utested på Oslos østkant da drapet skjedde.

Rett før rettssaken startet innrømmet imidlertid 30-åringen at han var på stedet, noe som også har blitt bekreftet av blodfunn gjort på tiltaltes klær.

Dette blodet, som tilhører Einar Opsahl, plasserer ifølge krimteknikere tiltalte mindre enn fem meter unna offeret da drapet skjedde.

Flere vitner, blant dem venner eller bekjente av tiltalte, har også hevdet at de husker lite av drapsnatten. Dette til tross for at flere av disse tidligere har gitt mer detaljerte forklaringer til politiet. Enkelte har også gitt uttrykk for frykt forbundet med det å forklare seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger