Vil ha uavhengig granskning av kampflykjøpene

Rødt kritiserer regjeringens avgjørelse om å gå videre med kampflykjøpene. I stedet vil de granske vedtaket fra 2008 om å kjøpe de amerikanske F-35-flyene.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener kampflykjøpet kan bli norgeshistoriens største feilinvestering.

Foto: Lars Sætren / NRK

– Vi har nå en situasjon der det er store problemer med kampflyprogrammet i USA. Flyene er forsinket og flere land kutter i bestillingene. Det siste regjeringen bør gjøre er å framskynde betalingen, sier Moxnes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er feil å igangsette neste trinn i innkjøpene av F-35-flyene. I stedet mener han at det er på tide med en uavhengig gransking av prosessen rundt partnerskapet med landene som handler med Lockheed Martin.

Norges største investering

Han viser til statsbudsjettet for 2013 der det var satt av i underkant av 2 milliarder til programmet. Nå ber regjeringen om 12,9 milliarder til den første betalingen av det som er blitt omtalt som «den største investeringen i Fastlands-Norge noensinne».

– Det er del av en sum som skal betales på et tidspunkt, men vi mener det blir feil å framskynde denne prosessen. Tvert imot er det nå tid for å få en uavhengig gransking av kampflykjøpene, slik de har igangsatt i Canada.

– Spørsmålet er om vedtaket som ble fattet i 2008 ble gjort på riktig grunnlag. Da Stoltenberg kunngjorde at valget hadde falt på F-35 var det viktigste argumentet at det var billigere. Siden har prisen steget. Dette kan i stedet bli norgeshistoriens største feilinvestering, sier Moxnes.

Innleder anskaffelsen

På en pressekonferanse tidligere i dag kunngjorde forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at regjeringen har bedt Stortinget om fullmakt til å anskaffe 12,9 milliarder kroner til kampflyprogrammet.

– Dette betyr at vi innleder første del av hovedanskaffelsen av flyene. Prisen utgjør 25 prosent av hele investeringen, blant annet fordi utstyr og trening er med i prisen, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Om kritikken som i det siste har vært luftet rundt flyene, blant annet i en rapport fra Pentagon, hadde hun følgende å si.

– Det er alltid stor diskusjon rundt store investeringer, så det er bra at det blir gjort grundige tester som avdekker feil. Men det er ingen testresultater som hittil har gitt oss grunn til bekymring, tvert imot viser testene at flyet leverer i forhold til de norske kravene.

Bekymret og avventende

Fremskrittspartiet har to bekymringer knyttet til flykjøpene.

– Vi har tvilende sagt ja til å bli med videre på kjøp av F-35. Bekymringen vår er om vi vil få flyene våre i henhold til den tidsrammen vi er lovet dem på og vil amerikanerne klare å holde prisen, sier Frp-talsmann Jan Arild Ellingsen.

– De to er våre store bekymringer og vi ser de særlig i forhold til andre land som hopper av prosjektet eller som setter seg på vent. Det er masse penger som skal brukes og her er det viktig å skynde seg sakte, sier han.

Forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Ivar Kristiansen, stiller seg avventende til dagens kunngjøring.

– Vi må vente og se hva som står i proposisjonen. Det interessante er jo hva vi får av operativitet og flytimer for de 13 milliardene, sier Kristiansen.

Regjeringen ber Stortinget om 12,9 milliarder kroner til seks F-35-kampfly, trening og utstyr. De fire første flyene skal etter planen lande på Ørlandet i 2017.

VIDEO: Regjeringen ber Stortinget om 12,9 milliarder kroner til seks F-35-kampfly, trening og utstyr. De fire første flyene skal etter planen lande på Ørlandet i 2017. Reporter: Petter Oulie Hauge.

SISTE NYTT

Siste meldinger