– Vi skal ha dybdekunnskap i alle fag. Det dreier seg om forskjellen på å kunne noe en måned og det å forstå noe resten av livet, sa kunnskapsministeren da han onsdag la fram forslagene i den nye Stortingsmeldingen "Fag - Fordypning - Forståelse".
Samtidig lanserte han forslaget om at alle fremtidens 10.-klassinger skal ha skriftlig eksamen i matematikk, engelsk og norsk, i stedet for dagens ordning der elevene trekkes ut til en skriftlig eksamen. Ordningen med at elevene trekkes til en muntlig eksamen videreføres.
– Dette er tre tunge viktige skolefag. Dessuten gir eksamensforberedelser større læringstrykk. Til slutt vil det være mer forutsigbart for elevene hvis de vet hva de kommer opp i, i stedet for dagens ordning hvor det er helt bingo om du kommer opp eller ikke, sier Isaksen.
Lærerne bekymret
I tillegg til forslaget om flere eksamener i ungdomsskolen foreslår kunnskapsministeren å kutte i ungdomsskoleelevenes pensum, lærernes læreplaner og få demokrati, livsmestring og bærekraftig utvikling inn som gjennomgående tema i elevenes timeplan.
Kunnskapsministerens eksmanesforslag bekymrer Steffen Handal i Utdanningsforbundet.
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix– Det har vært for mange mål som har ført til at lærerne har for kort tid til å la elevene fordype seg. Denne meldingen kan føre norsk skole i en positiv retning, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.
Han presiserer at det likevel er ett forslag som bekymrer.
– Her innfører man tre nye eksamener i matematikk, norsk og engelsk på ungdomsskolen, samtidig som man har skjerpet kompetansekravet for lærerne i akkurat de samme fagene. Jeg frykter en faglig ensretting her. Nå må vi se videre på hvordan vi skal unngå en fallgruve
Elevene: – Øker skolepresset
– Vurderingen av elevene blir ikke bedre ved å gjøre mer av det som ikke funker, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen Sylvia Lind.
Sylvia Helene Lind, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.
Foto: Yngve HorveiHun mener ordningen med skriftlig eksamen er gammeldags og en motsetning til kunnskapsministerens mål om mer dybde i alle skolefag.
– Vi frykter vurderingene og undervisningen blir mer eksamensrettet og at det kommer til å bli lagt mer vekt på fagene det er eksamen i. Forslaget kan også føre til mer skolepress, som livsmestring som et tema i skolen skal forsøke å forebygge.
– Alle fagene vi har i skolen er viktig, svarer Røe Isaksen og understreker at han ikke ønsker å fjerne noen av dagens fag fra timeplanen.
- Les: Kunnskapsministeren bekymret: Flere stryker i matte
- Les: Tre ganger så mange jenter som gutter har psykiske helseplager
Ny læreplan klar om år
Kunnskapsministeren håper forslagene behandles i Stortinget til høsten. Elever, skoler og lærere skal så få komme med sine innspill til hvordan fremtidens læreplaner skal se ut.
– Jeg håper vi får tilslutning fra så mange partier som mulig til hovedlinjene i det vi legger fram. Deretter vil vi snakke med lærerne og bruke god tid på det, så nye læreplaner vil nok ikke være klare før om et par år.