Telenor kan få historisk høyt gebyr

Konkurransetilsynet vil gi Telenor en rekordstor bot på 906 millioner kroner. Tilsynet mener Telenor har forsøkt å hindre etableringen av et tredje mobilnett i Norge på bekostning av konkurransen.

Konkurransetilsynet

Konkurransedirektør Lars Sørgaard og Konkurransetilsynet kom onsdag med et varsel om et rekordstort gebyr til Telenor for misbruk av dominerende stilling. Saken har vært gransket av tilsynet i fire år, etter en razzia hos Telenor i 2012.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Konkurransetilsynet mener at Telenor har misbrukt sin markedsmakt ved å hindre konkurransen i det norske mobilnettet.

Norge er et av svært få land i Europa med bare to landsdekkende mobilnett, tilhørende Telenor og Telia. Aktøren ICE jobber med å rulle ut et tredje nett.

Tilsynet mener Telenor var forpliktet til å hjelpe Network Norway og Tele2 da de forsøkte å opprette et tredje mobilnett fra 2007. I stedet la selskapet hindringer i veien, mener tilsynet.

Videre mener de at selskapet har inngått eksklusive avtaler med mobiloperatører for å begrense muligheten for kunder i et tredje mobilnett.

– Dette gjelder et stort og viktig marked for mange forbrukere. Slikt sett er dette alvorlig, sier konkurransedirektør Lars Sørgaard til NRK.

For fire år siden kom konkurransemyndighetene og ESA på razzia hos Telenor. Målet var å finne ut om Telenor hadde misbrukt sin markedsmakt.

Nå har tilsynet gransket saken i fire år. Foreløpig resultat er at Telenor må betale en bot på nesten en milliard kroner.

– Største gebyr noensinne

Norge har vært ett av få land i Europa som kun har to landsdekkende mobilnett.

Det begrenser konkurransen. Tilsynet mener at et dominerende selskap som Telenor har et særlig ansvar for å unngå begrenset konkurranse.

Konkurransedirektør Lars Sørgaard sier til NRK at gebyret som Konkurransetilsynet har ilagt Telenor er det støste her i landet noensinne, og at saken er alvorlig.

– Misbruk av dominans er en viktig bestemmelse i Konkurranseloven, og det å bryte den regelen er alovrlig for selskaper, sier han.

– Har dere noengang gitt større gebyrer til andre selskaper?

– Nei, dette er det største gebyret som har vært varslet til et norsk selskap noensinne, sier Sørgaard.

Vil ikke svare på om Telenor har tatt for mye betalt på kundenes bekostning

Konkurransedirektøren sier at det rekordstore gebyret henger sammen med størrelsen og omsetningen i mobilmarkedet, i tillegg til hvor lenge forholdet har vart.

– Telenor har driftsmarginer opp mot 40 prosent. Er det slik at selskapet har tjent penger på mobilkundenes bekostning?

– Vi vil ikke gå inn i en ytterligere diskusjon eller vurdering nå, nå avventer vi Telenors svar på vårt varsel. Dette er en foreløpig vurdering som Telenor nå skal komme med sine kommentarer til, sier Sørgaard.

– Overrasket

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland eier på vegne av staten mer enn halvparten av Telenor. Men hun vil ikke kommentere at selskapet staten eier brorparten av er ilagt norgeshistoriens største bot av konkurransemyndighetene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Telenor skriver i en pressemelding at selskapet er overrasket og uenig i den foreløpige vurderingen fra tilsynet.

− Telenor er overrasket over varselet ettersom Asker og Bærum tingrett i 2012 tok stilling til samme avtaletype og konkluderte med at dobbeltroamingforbudet var lovlig i henhold til konkurransereglene, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Hun sier at Telenor har ventet i fire år på vurderingen fra Konkurransetilsynet. Selskapet har fått frist til 1. mars for å svare på varselet.

− Varselet gir uttrykk for en foreløpig vurdering fra Konkurransetilsynet, som vi nå skal gå nøye gjennom før vi vurderer hvordan vi skal svare, sier Svendsen.

Næringsdepartementet og statsråd Monica Mæland eier på vegne av staten 54 prosent av Telenor.

Hun ønsker ikke å svare på spørsmål fra NRK i denne saken.

– Konkurransetilsynet har en uavhengig stilling, og håndhever konkurranseloven uavhengig av Nærings- og fiskeridepartementet. Eventuelle spørsmål må rettes til tilsynet eller Telenor, skriver Martine Røiseland i Næringsdepartementet i en epost til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger