Hopp til innhold

Vil gi sofavelgerne et alternativ

Neste valg kan valglokalet være hjemme i din egen stue.

Valgurne
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

200 000 nordmenn skal delta i et forsøksprosjekt med internettvalg i 2011. Og målet er at alle i fremtiden kan levere forhåndsstemmene på internett.

– Alle vil kunne stemme elektronisk

– Vi har en visjon om at man i valget i 2017 vil alle kunne stemme elektronisk, sier prosjektleder i Kommunaldepartementet, Henrik Nore.

Allerede ved lokalvalget om to år skal 200 000 nordmenn få mulighet til å prøve internettvalg. Angivelig like sikkert som nettbank og innlevering av selvangivelsen. Målet er at økt tilgjengelighet skal gjøre at valgdeltagelsen øker.

– Man kan ikke garantere at dette vil øke valgdeltagelsen, men man kan heller ikke utelukke det, sier valgforsker Bernt Aardal.

Usikkert rundt sikkerheten

Aardal har ledet et utvalg om dette, og minner om dagens valglovsbestemmelser om hemmelig valg.

– Det at man sitter hjemme, betyr jo at andre kan kikke deg over skulderen og se hva du har stemt. Eventuelt presse deg til å stemme slik som de vil, eller dette kan åpne for kjøp og salg av stemmer, sier Aardal.

– Det du kan eventuelt gjøre er å stemme om igjen. Vi kommer til å legge opp til en løsning der du kan stemme så mange ganger du vil, og så kan du til slutt stemme på papir. Og det vil være den siste stemmen som gjelder, sier Nore

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet har ikke vurdert saken, men er svært skeptisk.

– Ja de må overbevise meg om at dette vil Ola og Kari betrakte som like sikkert som å gå i gymsalen på skolen og putte valgseddelen i urnen, sier leder Georg Apenes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ