NRK Meny
Normal

Vil gi asylsøkere erstatning

Asylsøkere som er blitt tvangsreturnert fra Norge til Hellas, må få erstatning, mener Heikki Holmås (SV). Han får støtte av lederen i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Heikki Holmås

Heikki Holmås (SV) peker på at en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) sier klart at menneskerettighetene for asylsøkere i Hellas brytes.

Foto: NRK

Han vil også at norske myndigheter sørger for at asylsøkerne får en behandling av søknadene sine i Norge.

Bakgrunnen er en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Den slo fast at Hellas' behandling av asylsøkere er i strid med torturforbundet i menneskerettighetskonvensjonen. Derfor ble Belgia dømt for å ha sendt en afghansk asylsøker tilbake til Hellas.

– Norge har et ansvar

– Det var en knusende dom som sier klokkeklart at menneskerettighetene for denne afghanske asylsøkeren brytes hver eneste dag i Hellas, sier Heikki Holmås i Politisk kvarter i NRK.

– Norge er bundet av nøyaktig de samme menneskerettighetene som Belgia er, og menneskerettighetene er noe Norge holder høyt. Dommen sier helt klart at Belgia har et ansvar for menneskene de har sendt til Hellas. Disse menneskene mener jeg vi har et ansvar for, legger han til.

Derfor mener Holmås at asylsøkere som er sendt til Hellas fra Norge, må få erstatning.

Det får ikke gehør hos innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen. Han støtter en økonomisk bistand til Hellas for å hjelpe landet med å håndtere asylsøkere der, men frykter konsekvensene av et norsk tilbud om erstatning.

– Vi kan ikke ta ansvar for de vurderingene og handlingene som andre suverene, demokratiske stater, som Hellas, gjennomfører. Skal vi se bort fra Dublin II-ordningen, vil vi straks se flere tilfeller av asyl-shopping, altså at personer søker asyl i et nytt land straks de har fått avslag i det første, sier Amundsen.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen mener helt bestemt at de utsendte asylsøkerne har rett på erstatning fra Norge.

Foto: NRK

Menneskerettighetsdomstolen (EMD) anmodet i fjor høst Norge om å foreløpig stanse retur av asylsøkere til Hellas. Også greske myndigheter ba slutte å sende asylsøkere tilbake til landet fordi de ikke hadde råd til å ta imot dem.

– Er bundet av menneskerettighetsdomstolen

Arild Humlen, advokat og leder i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, er helt klar på at asylsøkere som er blitt tvangsreturnert til Hellas, har krav på erstatning fra Norge.

– En norsk domstol er per defenisjon bundet av menneskerettighetsdomstolens standarder. De er ikke bare retningsgivende, de er forpliktende, sier Humlen.

Dersom det ikke blir inngått frivillige ordninger, vil løsningen for asylsøkerne å fremme et søksmål som skal vurderes av en norsk domstol.

Per-Willy Amundsen

Per-Willy Amundsen (Frp) er uenig i dommen fra EMD.

Foto: Tormod Strand / NRK

– Det er ikke noe krav om at personene kommer tilbake, men de må fremme et søksmål for norske domstoler, og det kan de gjøre også fra utlandet, sier Humlen.

Amundsen: En håpløs dom

Per-Willy Amundsen synes imidlertid ikke Humlens vurdering er verdt å lytte til. Han synes hele dommen fra menneskerettighetsdomstolen er feil.

– Jeg mener det er en svært uklok og ganske håpløs dom. Etter mitt syn tar menneskerettighetsdomstolen feil, sier han.

– Dersom et land ikke lever opp til de forventinger menneskerettighetsdomstolen har, har da alle andre land i Europa et kollektivt ansvar. Det vil være en helt håpløs situasjon dersom det nå blir helt fritt frem på asylområdet, mener Amundsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger