NRK Meny
Normal

Vil gi alle over 40 gratis helsesjekk

Venstre ønsker å tilby alle over 40 år gratis helsesjekk for å fange opp skjulte sykdommer. Legeforeningen mener forslaget er helt feil bruk av ressurser.

Venstre ønsker å tilby alle over 40 år gratis helsesjekk for å fange opp skjulte sykdommer. Legeforeningen mener forslaget er helt feil bruk av ressurser.

Venstre vil tilby alle som er over 40 år gratis undersøkelser for å fange opp skjulte sykdommer så tidlig som mulig.

– Det er mye helsegevinst å hente på at folk ikke utvikler kroniske lidelser. Når så mange går med uavklarte lidelser, så er det en alvorlig utfordring for oss som samfunn, sier Ketil Kjenseth som er helsepolitisk talsperson i Venstre.

Kjetil Kjenseth

Ketil Kjenseth i Venstre mener kroniske lidelser er en alvorlig utfordring for oss som samfunn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Partiet vil nå tilby alle som er over 40 år gratis undersøkelser for å fange opp skjulte sykdommer så tidlig som mulig. Det er snakk om enkle undersøkelser, som for eksempel måling av blodsukker, blodtrykk, kolesterol og hjerterytme.

– Anslagsvis 200.000 går med diabetes uten å vite om det. Og vi vet at én av to med diabetes to blir enten svaksynt, blinde eller ender i dialyse, fortsetter Kjenseth.

Det var nettavisen Dagens Medisin som først omtalte forslaget.

Blodprøver

Venstre vil tilby alle som er over 40 år gratis undersøkelser for å fange opp skjulte sykdommer så tidlig som mulig.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Ikke noe poeng å undersøke alle

Marit Hermansen

Marit Hermansen er negativ til forslaget fra Venstre.

Foto: Legeforeningen

Leder for Foreningen for allmennmedisin Marit Hermansen er negativ til forslaget fra Venstre. Hun mener det ikke er hensiktsmessig å undersøke friske mennesker.

– Dette har vi prøvd i mange land, med mange pasienter, over lang tid. Og når vi ser på effekten av det, får vi ikke færre sykdommer og vi lever ikke lenger. Det virker ikke, konstaterer hun.

Venstre håper å få forslaget inn i folkehelsemeldingen: «Mestring og Muligheter», som for øyeblikket er til behandling i helse- og omsorgskomiteen. Komiteen skal være ferdig med arbeidet 4. juni. Den 11. juni skal den debatteres i Stortinget.

– Undersøkelsene gir meg trygghet

Otto Risanger på helsesjekk

Otto Risanger går til legen to ganger i året. På den måten kan han føle seg trygg på at alt er som det skal være.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Otto Risanger går til legen to ganger i året for å følge opp blodtrykksmedisinering. I tillegg syns han det er greit å holde et øye med kroppen.

– Det har jo gitt meg en trygghet på helsa mi, slik at jeg kan slappe av på at stort sett går det bra, sier Risanger.

Legen hans Svein Aarseth er derimot litt mer skeptisk. Aarseth er spesialist i allmennmedisin, og mener det holder at man går til legen når man føler at noe ikke stemmer.

– Jeg tror nok det er bedre at folk er flinkere til å oppsøke lege når de har behov for det, og når de har symptomer som bekymrer dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger