NRK Meny
Normal

Vil foreløpig ikke ha norske soldater med i krigsoperasjoner i Syria

Etter det NRK kjenner til har Forsvarsdepartementet nå kun ambisjoner om å videreføre bidraget med å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. Foreløpig er det ikke aktuelt å sende norske styrker som skal delta i krigshandlinger til Syria og Irak.

Forsvarets spesialstyrker

MULIG OPPDRAG: Forsvarets spesialstyrker blir etter det NRK kjenner til ikke en del av norsk bidrag.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

– Status nå er at vi er inne i grundige vurderinger, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide til NRK.

I dag bidrar Norge med å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. Etter det NRK kjenner til ønsker Norge å videreføre dette. Forsvarsdepartementet er også blant annet blitt spesielt bedt om å bidra med spesialstyrker, fordi marinejegerne og Forsvarets spesialkommando er svært høyt ansett i Nato.

– Det er noen ting som i sånne sammenhenger er mer relevante enn andre. Spesialstyrker er noe vi må vurdere grundig og nøye, sier Søreide.

– Er dette styrker som eventuelt skal delta i kamp?

– Det er blant tingene vi må ta stilling til. Vi må se ytterligere norske militære bidrag i en helhet. Koalisjonsplanleggingen følges tett fra norsk side. Norge bidrar allerede mye, men vi ønsker å se om det er andre ting vi også kan gjøre, forteller Søreide.

Ikke spesialstyrker eller jagerfly

Etter det NRK kjenner til vil det ikke være aktuelt å bidra med spesialsoldater med det første.

Forsvarsdepartementet vurderer sammen med Utenriksdepartementet om Norge også skal bidra sivilt.

Det er allerede kjent at kampfly ikke blir en del av et norsk bidrag. Jagerflyflåtene er aldrende og har tekniske utfordringer.

I tillegg til at de må brukes til Norges Nato-oppdrag i nord. Det er et bidrag amerikanerne spesielt har bedt Norge om å videreføre.

– Det er en grunnleggende forutsetning at vi som natomedlem kan håndtere beredskapsarbeidet på vegne av alliansen. Det gjør vi på en veldig god måte og kommer til å fortsette med det.

Må forvente et langvarig oppdrag

Kilder i Forsvarsdepartementet forteller til NRK at vi må forvente at bidrag i Syria vil vare i en generasjon, altså over 30 år.

Søreide forteller også at det er et oppdrag som krever tålmodighet.

– Det er ingen tvil om at vi og andre allierte vurderer ytterligere bidrag fordi det er en situasjon som blir langvarig. Det har vi erfart i andre operasjoner tidligere. Vi må ha et perspektiv som er både helhetlig og langsiktig, mener Søreide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger