NRK Meny
Normal

Vil evaluere politikurs for irakere

Både Høyre og Frp vil ha en evaluering av kursene Norge gir irakiske politiledere, etter at en irakisk polititopp har kritisert kursingen.

Nyutdannede irakiske politifolk paraderer i Basra
Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP

En toppleder i irakisk politi mener at kurs om politiledelse i Norge er ubrukelig i et Irak som er preget av borgerkrig.

- Det er helt umulig å praktisere det vi har lært på kurs i Irak akkurat nå, sier politimannen til NRK.

Norge bør revurdere

Høyre mener Norge bør revurdere situasjonen i Irak og hva Norge kan bidra med der.

- Hvis de selv vurderer at opplæringen er langt fra situasjonen i Irak og behovene der, så må vi nå bidra med opplæring som kan brukes i dagens situasjon, sier Høyres leder og nestleder i Stortingets utenrikskomité, Erna Solberg.

Også Fremskrittspartiets formann, Siv Jensen, som også sitter i utenrikskomiteen, mener kursene bør evalueres.

- Dette er utenriksminsterens og regjeringens ansvar. De bør sammen med irakiske myndigheter se om det eventuelt er andre oppgaver vi bør kurse irakerne i, sier hun.

Begge peker på at at det er viktig at irakerne også får vite hvordan vestlig politi fungerer i et demokratisk samfunn.

120 på kurs

De to siste årene er 120 politiledere fra Irak i all hemmelighet blitt fraktet med fly til Norge for opplæring. Målet har vært å lære dem hvordan politiet i et moderne demokratisk land fungerer i fredstid.

Men situasjonen i Irak er svært spent. Politiet kjemper hver dag mot væpnede opprørere, bilbomber og stadig stigende drapstall.

Den irakiske politilederen NRK har snakket med, og som jobber i Bagdad, peker på at det er fred i Norge.

- Kurset gir en god del teori om hvordan norske politifolk håndhever lover og regler. Men Norge er ikke Irak. Norge er et sivilisert samfunn. I Irak kjemper vi mot terrorister, sier han.

Han mener likevel det har vært interessant å se hvordan det er i Norge.

Politidirektoratet

Det er Politidirektoratet som står ansvarlig for kurset der irakerne lærer om politiledelse i Norge, menneskerettigheter og kvinners plass i politiet.

Kurset gir ingen opplæring om politiledelse i krigsområder der grov vold og drap skjer daglig. Kurset har hittil kostet 8,5 millioner kroner.

- Vi må kanskje være ærlig på at vi ikke har vært i Iraks situasjon noen gang. Så kanskje vi må vurdere å skaffe forelesere fra andre land, eller velge å bruke pengene mer målrettet for opplæring andre steder, sier Erna Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger