– Må bli ulovlig å planlegge terroraksjon alene

Terrorlovene her i landet må forandres slik at det også blir ulovlig å planlegge en terroraksjon alene, mener terrorforsker og flere politikere.

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud

I dag faller dommen mot David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud. De kan bli frikjent dersom aktoratet ikke klarer å bevise at de har inngått et terrorforbund.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Anders Romarheim

Terrorforsker Anders Romarheim.

I dag faller dom i saken der tre menn er tiltalt for å ha planlagt å sprenge Jyllands-Posten i Danmark.

De kan ikke bli dømt hvis det ikke er bevist at de hadde avtalt terrorisme.

Nekter terrorforbund

Terrorforsker Anders Romarheim mener dette viser at terrorlovene må forandres.

– Nå er det selvfølgelig retten som skal avgjøre om det er straffskyld eller ikke. Men jeg mener det fra et logisk ståsted ikke gir mening å si at det ikke er kriminelt å planlegge en terrorhandling alene, sier Romarheim til NRK.

Han støtter dermed Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som i desember foreslo å gjøre det straffbart å planlegge terror alene. I tillegg ber PST politikerne om å kriminalisere deltakelse på terrortreningsleirer.

Aktor la før jul ned påstand om mellom fem og elleve års fengsel for de tre tiltalte i terrorplanleggingssaken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dom i terrorplanleggingssaken

Dommen i den såkalte terrorplanleggingssaken faller klokken 13. Følg det direkte her.

Den hovedtiltalte har vedgått at han deltok på en bombeskole for å kunne gjennomføre en terrorhandling, men han nekter for å ha inngått en avtale med noen.

Tror på politisk debatt

En eventuell frifinnelse vil øke sjansene for at politikerne går inn for å skjerpe lovverket, tror leder i justiskomiteen Per Sandberg fra Fremskrittspartiet.

– Hvis alle skulle blitt frikjent tror jeg det ville skapt debatt innad i Stortinget og justiskomiteen om hvorvidt vi skal se på lovverket rundt det å planlegge en terrorhandling alene.

Nestleder i justiskomiteen Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet har lenge jobbet for å få skjerpet lovverket helt uavhengig av denne saken:

– Her har jeg egentlig hørt få innvendinger. Jeg har argumentert for det et par års tid. Så jeg tror det vil bli ganske bred enighet om de lovendringene. Vi har bare tiden og veien til å få dette på plass, for vi må være rustet til å møte nye trusler, sier Bøhler.

SISTE NYTT

Siste meldinger