NRK Meny
Normal

Vil demonstrere i Oslo

Det er varslet flere demonstrasjoner mot Muhammed-filmen i Oslo fredag.

USAs ambassade i Oslo

Det er varslet en demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Protestene mot filmen «Innocence of Muslims» har rast i store deler av verden etter at utdrag av filmen ble vist på egyptisk fjernsyn, og nå er det varslet en demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Les også: Hundrevis i nye Muhammed-protester i Afghanistan

Det er nå opprettet en åpen gruppe og en «event» på Facebook, der alle inviteres til å delta. Arfan Bhatti er en av flere som er aktiv på begge sidene, men det er fortsatt usikkert hvem som er initiativtaker.

Torstein Stefansen ved fellesoperativ enhet i Oslopolitiet sier til NRK at det er en enkeltperson som har tatt initiativet til demonstrasjonen.

– Vi har fått den fra en enkeltperson, som vi går ut fra representerer en gruppering, uten at det fremkommer i de papirene jeg har, sier Stefansen.

Politiet vil innvilge søknaden under vanlige forutsetninger, men vil også være tilstede selv.

– Vi vil på vanlig måte ha dialog med søkeren frem til demonstrasjonen avholdes. Vi pålegger arrangøren å stille med en del egne vakter, i forhold til de antall deltakere de har skissert. I tillegg vil vi ha en tilstedeværelse med både uniformert og sivilpoliti, sier Stefansen.

– Mobbing

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar, leder i Islamsk råd Norge.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Islamsk råd Norge vil også holde en fredelig markering i Oslo, trolig på Youngstorget.

Organisasjonens leder Mehtab Afsar sier til NRK at mange muslimer opplever filmen som mobbing.

– Mobbing er noe som skjer med jevne mellomrom, rettet mot bestemte personer eller grupper. Vi opplever at det med jevne mellomrom er rettet mot muslimer, og det er viktig for oss alle å ta avstand fra filmen, som er laget for å håne og krenke islam, sier Afsar.

– Spytter på muslimer

Han viser til Muhammed-karikaturene og filmen som nå ligger ute i kortere deler på nettstedet Youtube.

– Jeg så en snutt på Youtube, og orket ikke å se mer enn ti minutter. Den er krenkende, den angriper min identitet og de verdiene jeg står for. Det er ikke en kritikk av religionen islam, det er rett og slett spytting på oss muslimer og islam, sier Afsar.

Les også: – Dette kan bli verre enn karikaturstriden

Filmskaperen har selv sagt at filmen er laget for å provosere. Afsar mener filmen er destruktiv, og uten verdier.

– Det er ikke noen konstruktiv dialog som ligger til grunn for denne filmen, det er rett og slett for å skape hat og mer avstand mellom folk, og å latterliggjøre islam. Hvis man genuint mener å kritisere islam i den hensikt å få noe konstruktivt ut av dette, ville det vært helt greit, sier han.

Fahad Qureshi i Islam Net fortalte i helga at han stadig blir kontaktet av unge, norske muslimer som spør om de bør demonstrere.

Les: Fraråder demonstrasjoner

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger