Hopp til innhold

Vil bli bypartiet

Venstre vil erstatte Høyres byrådsledere i Oslo og Bergen med sine egne kandidater.  

Lars Sponheim på Venstres landsmøte
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Partileder Lars Sponheim byr opp til holmgang om byvelgerne foran høstens lokalvalg.

Venstre skal spesielt stjele nye velgere fra Ap og SV. Ambisjonen er å bli det største sentrumspartiet i de store byene. 

- Vår ambisjon foran lokalvalget er 7 prosent og i Oslo håper vi å kunne få en tosifret velgeroppslutning, sier Sponheim og legger til at byvelgerne gradvis har latt seg forføre av partiet.

– Vi har sett denne utviklingen over tid. Venstre appellerer til urbane byvelgerne med vår politikk om bedre kollektivtrafikk og liberal flyktningpolitikk.

Moderne idealister

Vi henter mange nye velgere fra de rød/grønne partiene, spesielt de SV-velgerne som jeg beskriver som moderne idealister, sier Sponheim.

40 av Venstres toppkandidater ved kommunevalget har i helgen lansert seg selv som ordførerkandidater (eller byrådsleder-kandidater) – og i bunken av maktkåte lokalpolitikere finnes Venstretoppene i Oslo og Bergen.

– Som Venstres førstekandidat i Oslo har jeg selvsagt et mål om å bli byrådsleder, sier Ola Elvestuen.

- Dagens byrådsleder, Erling Lae fra Høyre, er en bra mann, men det er ikke slik at Høyre og Frp kan dele posisjonene seg imellom.

Ut fra valgresultatet vil vi kreve de posisjoner vi mener å ha krav på. Og jeg mener jeg er bedre egnet til å drive venstrepolitikk enn Lae, sier Elvestuen.

Samarbeid med Frp

For å ta makten i de store byene er Venstre avhengig av et samarbeid med Frp, men partiet har ikke et klart svar på hvordan de to partiene skal forhandle om de ulike posisjonene. Venstre nekter blant annet å sitte i byråd med Frp i Oslo og Bergen.

Venstre har i dag 9 ordførere og jobber for å vinne flere etter høstens valg.

Partiet har blant annet startet ett ordfører-nettverk hvor partifolk med ordfører-erfaring skal hjelpe nye håpefulle kandidater å vinne topp-posisjonene i kommune-norge.

Partiets mål er opp mot 30 ordførere etter valget, og i helgen skrev altså 40 venstrefolk seg på en liste hvor de anser seg selv som mulige ordførere (byrådsledere) etter valget.

På listen står blant andre Ola Elvestuen (Oslo), Hans-Carl Tveit (Bergen), Rita Sletner (Eidsberg), Mari Ann Bjørke (Meløy) og Inge Solli (Nittedal). 
 (NRK)

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger