NRK Meny
Normal

UP vil ha våpen i bilene

Utrykningspolitiet ønsker forhåndslagring av skytevåpen i sine tjenestebiler, men sier samtidig at det så langt ikke har vært episoder der det er nødvendig.

Sjef i utrykningspolitiet Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen vil at Utrykningspolitiet skal ha mulighet til å lagre våpen i sine biler.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– For å ivareta sikkerheten for tjenestemenn og borgerne, samt personer som kan bli utsatt for politiets bruk av våpen, ser vi det som hensiktsmessig at UP forhåndslagrer en - og to hånds skytevåpen, skriver UP-sjef Runar Karlsen i et brev til Politidirektoratet, ifølge VGs papirutgave.

UP-sjefen ønsker at det innføres en forsøksordning hvor enkelte uniformerte og sivile tjenestebiler får tillatelse til å medbringe skytevåpen.

Våpnene skal ikke befinne seg i bilene når bilene ikke er i tjeneste.

– Fornuftig utnyttelse av politiressursene

UP-sjefen sier til VG at formålet er å bedre Utrykningspolitiets oppgave som bistand - og beredskapsressurs for politidistriktene.

– En slik ordning vil være en fornuftig utnyttelse av de totale operative politiressursene, mener Karlsen.

Sejfsinspektør Oddbjørn Mjølhus i avdelingen for beredskap og krisehåndtering mener Politidirektoratet må utrede problemstillingen før man tar en avgjørelse.

Mjøhus sier også til VG at Politidirektoratet har blitt fått informert fra UPs ledelse om at det så langt ikke har vært konkrete hendelser eller situasjoner hvor det har vært «et synliggjort behov for forhåndslagring av våpen i UPs patruljebiler.

– Politiet skal være ubevæpnet

UPs personell har i dag anledning til å bevæpne seg i enkelte tilfeller, dersom det en politimester mener det er behov for det.

De siste årene har det det vært noen få tilfeller hvor politimesteren har bedt om at UP-personell bevæpner seg.

Mjølhus forklarer til avisa at norsk politi i utgangspunktet skal være ubevæpnet, men legger til at politimesteren i et politidistrikt kan bestemme at det skal forhåndslagres våpen i enkelte patruljebiler, basert på en kriminalitetsanalyse i det respektive politidistrikt.

– Det er ikke slik at alle patruljebiler har fremskutt lagring av våpen, da behovet er nøkternt vurdert i det enkelte politidistrikt, sier Mjølhus til VG.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger