NRK Meny
Normal

Bonuslønn: – Nei, takk

Flere politimestre mener bonuslønn-ordningen er misvisende, og vil avskaffe den til fordel for fastlønn.

Anne Rygh Pedersen

-NEI, TAKK: Politimesteren i Telemark vil heller ha høyere fastlønn enn bonus.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Nei, takk!, svarer politimesteren i Telemark politidistrikt, Anne Rygh Pedersen til NRK.no på spørsmålet om hva hun synes om bonuslønn.

Pedersen får rundt 70.000 til 80.000 kroner i personlig tillegg i året, men i likhet med andre politimester-kolleger, har denne såkalte bonusen, blitt sett på som en del av fastlønna.

– Jeg ønsker meg heller en vanlig fastlønnstabell, utdyper politimesteren, og begrunner dette med at ledernes lønninger i utgangspunktet ligger lavt i forhold til statens lederlønninger, og at den bestemmes ut fra politidistriktets størrelse, ikke hva de leverer av resultater.

– Misvisende

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

PERSONLIG TILLEGG: Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen, sier bonusordningen er misvisende.

Foto: Politiet

– Det har aldri fungert med bonuslønn, og det ville være mye ryddigere med en hovedlønnstabell, sier hun.

Hun får støtte av sin kollega i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

Fossen fikk 70.000 kroner i personlig tillegg inkludert i kontrakten da hun startet. Nå er tillegget på 85.000 kroner i året.

– Å kalle det bonus er misvisenede, og det hadde heller lønt seg for meg å gå over til en fast lønnstabell, sier politimesteren.

– Jeg er overhodet ikke redd for å bli vurdert, men det må skje etter en totalvurdering. Det er ikke tradisjon i Norge for å få bonus i det offentlige, sier Fossen.

– Synd

Politimesteren i Nord-Trøndelag synes det er synd at bonusen blir tatt for gitt, og ikke brukes til å belønne politimestres ekstrainnsats.

Politimester Trond Prytz

SYND: Politimester Trond Prytz i Nord-Trøndelag, synes det er synd at sjefen til politimestrene ikke gir bonus ut fra innsats.

Foto: NRK

– Bonusen blir stående som et fast tillegg, og det synes jeg er litt synd, sier politimester Trond Prytz i Nord-Trøndelag til NRK.

Selv har han et tillegg på 75.000 kroner i personlig tillegg til sin faste lønn hvert år.

– Ja, den bonussummen har jeg fått i alle år, og den betraktes som et fast tillegg, som det ikke knyttes spesielle forventninger til, innrømmer Prytz overfor NRK.

Han sier arbeidsgiver, som er politidirektoratet, ikke har benyttet seg av muligheten de har til å bruke bonusen til å motivere til ekstrainnsats.

Frp og Høyre reagerer

I dag ble det klart at politimestrene i Norge hvert år får flere titusen kroner i personlige tillegg som egentlig skulle knyttes opp mot oppnådde resultater.

Politimesterne anser bonusen som en del av sin faste lønn, selv om det står i kontrakten at det personlige tillegget er knyttet til stillings- og resultatkrav.

Både Frp og Høyre reagerer på bonuspraksisen, som de mener ikke virker etter hensikten.

– Hadde ikke hatt noe imot det

Politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, brukte i dag twitter til å stille spørsmålet om politimestrene burde gå bort fra lederlønnordninga, som hittil har gitt dem bonus i alle år, uten at grunnlaget for bonus har blitt vurdert.

Han var ikke tilgjengelig for NRK.no i dag for ytterligere kommentar. Både Pedersen og Prytz er åpen for endring.

– Jeg tror ikke at noen av politimestrene har hatt noe imot at man knyttet bonusen mer mot resultater, sier politimesteren i Nord-Trøndelag.

– Må være vettuge mål

Prytz er sier det har blitt fleipet med at politimestrene burde belønnes ut fra hvor mange de putter i fengsel.

– Da blir det fort kommikk ut av det. Det må være andre, vettuge mål som bestemmer om du har fortjent en ekstrabonus, sier Prytz.

Han nevner å ha god kontakt med omgivelsene, som et bedre mål.

– Jeg har ikke ventet at bonusen skulle gi så stor uttelling, men det er jo en liten stimulans, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger