Hopp til innhold

Brannmenn tråkket over Hardangervidda med kreftkrav til Regjeringen

Et tjuetalls brannmenn fra Bergen syklet til Stortinget denne uka med krav om at regjeringen tar grep mot kreftrisikoen som følger med yrket.

Vanligvis er de å se i kjeledresser og store brannbiler på vei for å redde liv og eiendom.

I dag var de kledd i sykkelshorts og trillet inn på Eidsvoll plass på to hjul for å verne om sine egen helse.

Nydelig vær

«Brannmenn mot kreft», kaller de seg, brannfolkene som har sitt utspring fra fagforeningen i Bergen brannvesen.

Søndag var 21 av dem med på sykkelrittet Bergen-Voss, men bestemte seg for å fortsette turen mot Oslo for å kjempe for sikrere arbeidsvilkår og at enkelte kreftdiagnoser hvor brannmenn er spesielt utsatt blir ansett som en yrkessykdom.

– Det har vært nyyydelig vær. Hele veien over Hardangervidda, sier vaktleder på 110-sentralen i Bergen Jan Henning Fossedal til NRK.

Brannmenn mot kreft

Tidligere brannmester i Bergen Rune Bertelsen vinker til fotografene i det syklistene ruller inn foran Stortinget.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Det er vel bare en gang hver hundrede år at man kan sykle sånn kledd over vidda, sier pensjonert brannmester Rune Bertelsen (68).

– Og regnet kom ikke før vi nådde Østlandet, knegger feiermester Per Skarsvåg.

Men selv om de tre har hatt en strålende tur på sykkel, har de med seg et alvorlig tema til politikerne.

Internasjonale studier fra 2011 viser at brannfolk har betydelig forhøyet risiko for å utvikle 14 forskjellige kreftvarianter som følge av kjemikaliene de utsettes for i jobben.

Må regnes som yrkesskade

Leder for Brannmenn mot kreft Tommy Kristoffersen sier til NRK at man i alle år har trodd at det fokuset man har hatt på å beskytte seg mot giftig røyk har vært nok.

– Men mange av kjemikaliene man utsettes for under en brann trenger gjennom klesbarrierene og absorberes av huden. Over tid fører det til en høyere risiko for at vi utvikler ulike krefttyper, sier Kristoffersen.

Brannmennene vil derfor at disse krefttypene også blir anerkjent som noe som må tas med i vurderingen for yrkessykdom og i ytterste konsekvens utløse yrkesskadeerstatning.

Brannmenn mot kreft

Leder av Brannmenn mot kreft Tommy Kristoffersen holder appell foran kollegene på Eidsvolls plass.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Hvis et brennende hus raser over oss, kan man peke på årsaken til skaden. Men gjennom den gjentatte eksponeringen fra kreftfremkallende stoffer er det nærmest en umulig oppgave å bevise at brannene er årsaken. For bevisbyrden ligger i dag hos arbeidstakerne, sier Kristoffersen.

Han mener kreften må regnes som en yrkesskade inntil det motsatte er bevist.

I Canada og Australia, samt i over halvparten av delstatene i USA er kreft blant brannmenn i dag definert som en yrkesskade.

– Vi har blitt møtt med argumentet om at forskningen er gjort på brannmenn i andre land og ikke gjelder oss. Men en brann er en brann, samme hvor. Kjemikaliene i røyken er den samme.

Vil ha hygienetiltak

Men det er ikke bare i kampen mot flammene at brannfolk er utsatt.

– Dritten setter seg i brannbilene og på brannstasjonen. Der fordamper den og avgassene fører til en lavdoseeksponering i arbeidsdagen, sier Kristoffersen.

Det andre kravet fra brannfolkene er at det utarbeides en nasjonal standard for yrkeshygieniske tiltak som kan være med på å redusere kreftfaren.

– Dette har vært et forsømt kapittel i årevis. Vi må få vaskemuligheter og kunne jobbe preventivt på brannstedet og stasjonen. Men i kommunenorge er det trangt med midler og ikke noe som prioriteres. Det trengs et løft, sier han.

Brannmenn mot kreft til Stortinget

Han forteller at kreftfaren er et tema han og kollegene snakker om i det daglige, men at de ikke vil la det hindre dem i å gjøre jobben sin.

– Men vi risikerer vår egen helse når vi slukker brann. Det er viktig at folk føler seg trygge på jobb, sier Kristoffersen.

Sirenesalutt

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite Arve Kambe (H) tok i mot brevet med kravene fra brannfolkene.

– Dere er helter for oss alle. Dere ofrer livet og risikerer senskader for vår trygghet. Det setter hele Norge pris på.

Kambe kunne ikke love annet i dag enn at han skal ta med seg kravene inn i komiteen og følge opp saken.

Brannmennene fra Bergen klappet for lovnaden, og en en av brannbilene fyrte av en «salutt» fra sirenen.

Bergenserne hadde fått selskap den siste biten fra Sollihøgda av et femtitalls kolleger fra østlandet.

– Hele veien til Oslo har folk vinket og tutet på oss og ropt at de støtter saken. Ordførere har stilt opp underveis og vi har fått mat og innkvartering, forteller brannpensjonist Rune Bertelsen.

Formen var også upåklagelig, selv om det var seigt opp Måbødalen til Dyrane, sier brannmennene.

– Det ble en hard prøvelse. Men vi har tatt vare på hverandre og slapp unna med to punkteringer, sier Bertelsen og understreker at det blir busstur tilbake til Bergen.

Brannmenn mot kreft i oslo

AKTUELT NÅ