Hopp til innhold

Vil at Frp skal avvise alle asylforhandlinger

Etter det NRK erfarer vil Frps gruppemøte i ettermiddag drøfte et forslag som tar til orde for at regjeringen dropper alle former for forhandlinger om asylpolitikken.

Christian Tybring-Gjedde intervjues utendørs

NEI: Christian Tybring-Gjedde ønsker etter det NRK får opplyst ingen forhandlinger i Stortinget om asylpolitikken. Bildet er fra i sommer, etter at Frp bestemte seg for å stå utenfor Syria-avtalen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Opposisjonen på Stortinget har tatt til orde for et bredt forlik om norsk asylpolitikk i lys av den enorme tilstrømningen av asylsøkere til landet.

I spørretimen onsdag formiddag sa statsminister Erna Solberg (H) at hun var «enig i at et bredt forlik er en absolutt fordel».

Vil ikke samarbeide

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er uenig.

NRK får opplyst at han har sendt ut et forslag til stortingsgruppen der han tar til orde for at de skal avvise enhver sondering eller forhandling om innstramningsforslagene i tilleggsnummeret.

Etter det NRK vet tar han til orde for at det som berører budsjettet neste år, altså kostandene knyttet til asylveksten, blir en del av budsjettforhandlingene med KrF og Venstre. Det som går på innstramminger, og som regjeringen har varslet at de skal komme tilbake til Stortinget med, holdes utenfor.

Full forvirring

Det hersker full forvirring om hvordan Stortinget skal komme fram til enighet om asylpolitikken.

Tidligere denne uken inviterte de parlamentariske lederne i Frp og Høyre alle de andre partilederne på Stortinget til et møte om et mulig forlik.

Men prosessen var ikke forankret i partigruppene, og Frp varslet at de måtte ta opp saken internt før de kunne si om de i det hele tatt ønsket brede forhandlinger med mål om et samlet forlik.

Saken skal opp på gruppemøtet onsdag ettermiddag.

Der vil altså, etter det NRK erfarer, Tybring-Gjedde legge fram sitt forslag om å si blankt nei til alle former for forhandlinger hva innstramminger angår.

Samarbeidsavtale

Dersom stortingsgruppen i Frp går med på forslaget, utfordres samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

Der står det blant annet at «Regjeringen konsulterer samarbeidspartiene i Stortinget før viktige saker, og saker som er omtalt i denne avtalen, legges frem».

– Regjeringen skal snakke med Venstre og KrF først. De står fritt til å finne flertall med Sp og Ap hvis de ønsker det, det må vi akseptere, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

– I ettermiddag skal Frp drøfte et forslag om å droppe alle forsøk på forlik i asylpolitikken. Hva synes du om et slikt forslag?

– Det strider jo med den invitasjonen statsministeren ga 13. oktober. Der sa hun at hun ønsket å invitere til et bredt forlik og at det var behov for en politisk dugnad i Stortinget. Jeg synes ordene fra statsministeren står seg godt fortsatt, og jeg støtter invitasjonen som er kommet fra henne.

Jeg er sikker på at partiene på Stortinget er beredt til å delta i dette arbeidet, og at vi kan skape grunnlag for bred enighet om mange av tiltakene. Er det noe nordmenn generelt er gode på, er det dugnad. I høst blir det behov for en politisk dugnad. Men innsatsen og dugnaden i det norske samfunnet vil vare i flere år fremover

Erna Solberg / Stortinget 13.10.15

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger