Vil åpne for giftemål til sjøs

Endelig kan det bli mulig for håpefulle romantikere å tre inn i de ekteskapelige rekker med vind i håret, sjøluft i nesen og karibiske strender – eller norske fjorder – i øyekroken.

MS Color Viking

Hvorfor ikke ta bryllupet på danskebåten?

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ønsker å endre ekteskapsloven og åpne for at skipsførere på norskregistrerte skip skal få anledning til å utføre borgerlige vielser ombord på skipet.

Bryllup

Departementet tror at 'ekteskapspakker' kan gjøre det mer attraktivt for cruiseskip å seile under norsk flagg.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Ragnar Norum, Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA, Ragnar Norum.

Foto: Art Rent AS
Hvis forslaget går igjennom betyr dette at det kan bli mulig å gifte seg på alt fra Kiel-ferga og danskebåten til sydencruiset og Hurtigruten.

Og det er skipperne selv som skal utføre vielsen.

– Bare stas

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA, Ragnar Norum, er positiv til forslaget.

– Dette er et etterspurt tilbud. Senest nå i høst har vi blitt kontaktet av kunder som kunne ønske seg et bryllup på Hurtigruten, sier Norum til NRK.

Hurtigruten har måttet svare at de gledelig legger til rette for en bryllupssermoni, men gir beskjed om at da må brudeparet selv stille med prest eller dommer. Og slikt er ikke alltid like lett å få tak i.

– For oss ville dette vært hyggelig å kunne tilby, både for gjestens og selskapets del, sier Norum, og utelukker ikke at det kan være et tilbud som vil være gunstig for selskapets.

– Det jo flotte omgivelser å gifte seg i, sier han.

Ifølge Norum er også skipsførerne fornøyde med forslaget.

– Skipsførerne synes dette er stas. Hvis forslaget går gjennom ser de bare frem til å kunne utføre denne oppgaven igjen, sier Norum.

Ingen ny idé

Forslaget om vielser til sjøs er nemlig ingen ny idé.

Ifølge gammel sjøfartstradisjon hadde kapteinene vielsesmyndighet, slik at mannskapet kunne inngå giftemål selv når de befant seg langt hjemmefra, på ukjent farvann over lengre tid.

I 1995 ble det slutt på denne tradisjonen. Nå ønsker imidlertid Barne, likestillings og inkluderingsdepartementet å gjeninnføre den gamle ordningen.

Noe av bakteppet til forslaget er at departementet tror en slik ordning vil være fordelaktig for Norge sett fra et næringspolitisk perspektiv. De anslår at vielseskompetanse kan være aktuelt for 17 norskregistrerte skip, særlig cruiseskipene til Royal Caribbean Cruises Ltd, Color Line og Hurtigruten.

De håper også at tilbudet vil gjøre det mer attraktivt for flere skip å seile under norsk flagg.

«Vigsel om bord på skip kan være en mulighet for dem som ønsker en mer «eksotisk» ramme rundt vigselen enn tingrettens lokaler», heter det i høringsnotatet. Noen cruiseskip tilbyr allerede "ekteskapspakker, all inclusive", og nå håper departementet at dette tilbudet skal friste flere skip til å registrere seg i de norske skipsregistrene.

Frykter ikke spontanbryllup

Helge Otto Mathisen

Helge Otto Mathisen, konserndirektør i Color-gruppen.

Foto: Pressebilde

Konserndirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, synes forslaget om vielsesmyndighet er en interessant idé, men vil ikke bekrefte at dette er noe Color Line vil innføre.

– Vi har mye bryllup allerede, men da er det med forbehold om at selve vielsen holdes på land. Et tilbud om komplett vielse ombord kunne nok vært et spennende marked, men vi må vurdere muligheten ut ifra hvilke krav som stilles til kapteinene og eventuelle lokaler, sier han.

Mathisen understreker at det er kapteinene som vil måtte godkjennes som vigsmenn, og at dette må diskuteres med dem, i og med at deres arbeidsoppgave først og fremst er å føre båten.

– Dette er absolutt interessant, men vi må vurdere muligheten opp mot hva det vil kreve av selskapet, sier han.

Han frykter ikke at en eventuell vielseskompetanse om bord vil føre til at flere hopper på Kiel-ferga for ivrige spontanbryllup.

– Ingenting vil endre seg rent formelt, det er ikke slik at man kan vandre rett inn i rådhuset heller, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger