Viggo Kristiansen skal avgi ny DNA-prøve – vil samarbeide med politiet

Etter det NRK får opplyst skal Oslo-politiet nylig ha tatt kontakt og bedt om at Viggo Kristiansen avlegger en ny DNA-prøve. Kristiansen vil samarbeide, men ikke med Agder-politiet.

– Det stemmer at politiet har gjort en henvendelse rundt ny DNA-prøve av Viggo Kristiansen. Det praktiske rundt dette, når og hvordan det vil skje, er ikke avklart ennå, sier hans forsvarer Bjørn André Gulstad.

Gulstad sier til NRK at Kristiansen vil samarbeide med politiet, men ifølge VG ønsker han ikke at prøven skal tas av Agder politidistrikt på grunn av historikken i saken.

– Kristiansen stiller seg positiv og vil medvirke til nye etterforskningsskritt.

Oslo-politiet: – Viktig å ha en oppdatert DNA-profil

Det er Oslo politidistrikt som holder i i den nye etterforskningen av Kristiansens sak, etter at straffesaken ble gjenopptatt.

DNA har vært et av de store stridstemaene i saken. DNA-bevis knyttet Jan Helge Andersen til drapet, men det ble aldri gjort lignende funn mot Kristiansen. Andersens forklaring var viktig for at Kristiansen ble dømt.

Men det er blitt funnet mannlig DNA som ikke kunne stamme fra Andersen, på jentene. Den aktuelle DNA-profilen er forenlig med 54,6 prosent av den mannlige befolkningen, deriblant Viggo Kristiansen.

I en pressemelding skriver politiet at det er satt sammen et team av erfarne etterforskere, analytikere og politiadvokater for å se på saken. De vil for øvrig ikke gå nærmere inn på hva som gjøres, men bekrefter at man har bedt om en ny referanseprøve (DNA) av Kristiansen.

– Dette er vanlig prosedyre hvis det har gått lang tid siden den første prøven ble tatt. Utviklingen innen DNA går raskt. For å ha et best mulig sammenlikningsgrunnlag er det viktig å ha en oppdatert DNA-profil. Utover dette vil vi ikke kommentere DNA-spørsmålet, heter det i pressemeldingen.

Det fremgår ikke hvorfor ikke DNA-prøven ble tatt mens Kristiansen satt fengslet på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum.

Ilegges besøksforbud

Tidligere i dag ble det kjent at Viggo Kristiansen er ilagt besøksforbud mot de etterlatte.

Avgjørelsen kom etter at de pårørende selv ba om et kontaktforbud, og bare timer etter Kristiansens hjemkomst til Kristiansand.

– Jeg registrerer at forsvarer har gått ut med at det er blitt gitt et besøksforbud. Nå som det da er ute kan jeg bekrefte at det er gitt et slikt forbud, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt til NRK.

Gulnes vil ikke si noe mer om vurderingene som er gjort i forbindelse med avgjørelsen.

– Jeg vil ikke si noe mer om innholdet eller bakgrunnen annet enn at det er et besøksforbud til beskyttelse for de etterlatte. Kristiansen har mulighet til å bringe dette inn for retten, sier Gulnes.

Det var TV 2 som omtalte besøksforbudet først.

– Jeg opplever begrunnelsen for besøksforbudet som veldig svak, og jeg har bedt om en ytterligere begrunnelse for dette, sier Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, til TV 2.

Til NRK sier Sjødin at besøksforbudet trolig ikke vil bli utfordret i retten.

– Vi kommer neppe til å gå til retten, men vi har stilt noen berettigede spørsmål, opplyser advokaten.

Ba om kontaktforbud

Audun Beckstrøm, som er bistandsadvokat for de etterlatte, opplyste denne uken at de etterlatte har bedt om et kontaktforbud mot Kristiansen.

Advokat Audun Beckstrøm

BISTANDSADVOKAT: Audun Beckstrøm har på vegne av de etterlatte bedt om et kontaktforbud mot Kristiansen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Med en gjenopptatt sak, Kristiansen løslatt og etterforskning som pågår, og også sett i lys av psykiaternes uttalelser i en rapport fra mars om at han kan være farlig, så ønsker selvfølgelig ikke foreldrene å påtreffe eller bli oppsøkt av Kristiansen, sa Beckstrøm.

– Det er en mulighet for at de treffer på hverandre. De fleste av foreldrene bor i Kristiansand, og byen er ikke så veldig stor, opplyste Beckstrøm.

Bistandsadvokaten mener Kristiansen «burde hatt noen rammer rundt seg når han kommer ut».

– Det har han ikke, og det er bekymringsfullt.

Stor påkjenning

Bistandsadvokat Håkon Brækhus tok kontakt med Oslo-politiet den 31. mai da det ble kjent at de skulle innstille på løslatelse.

– Da visste vi hva som ville komme, sier Brækhus til NRK.

Hvordan har det siste døgnet vært for de pårørende?

– Det samlede medietrykket har vært en stor påkjenning for de pårørende. De er litt oppgitt over den siste utviklingen, og ser på dette som en følgefeil av det flertallet i Gjenopptakelseskommisjonen kom fram til i sin siste behandling, sier Brækhus.

– Forstår det er betent

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen har sonet ferdig sin dom.

– Det er delte meninger om at Viggo løslates og kommer tilbake til Kristiansand, hvordan forholder han seg til det?

– Det har han forståelse og respekt for og forholder seg til det. Det er derfor vi har en reservert og dempa reaksjon blant annet overfor media, sier Terje Helland, som er talsmann for støttegruppa til Viggo.

Løslatelse av Viggo Kristiansen

TALSPERSON: Viggo Kristiansen snakket ikke selv med pressen. Terje Helland uttalte seg på vegne av støttegruppa.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kristiansen har bestemt seg for å bosette seg i Kristiansand etter løslatelsen.

Det har ikke vært aktuelt å flytte andre steder, opplyser Helland.

Hvordan skal han håndtere dette samfunnet når det er så mange som er interessert i Kristiansen som person?

– Godt spørsmål, dette har ingen øvd på. Derfor er det godt han har et apparat rundt seg som kan øve ham på det.

– Vil ikke vise seg frem

De siste dagene har Viggo Kristiansens advokater understreket at han vil holde en lav profil etter løslatelsen.

– Han er ikke den som kommer til å gå rundt i gågatene i Kristiansand å vise seg fram. Tvert imot han kommer til å ha et rolig liv fremover til dette roer seg ned, fortalte Arvid Sjødin til NRK i går.

Tidligere Kristiansand-ordfører Harald Furre tror Viggo Kristiansens hjemkomst vekker blandede reaksjoner i byen.

– Baneheia-saken har satt dype spor i Kristiansands befolkning og det er krevende for mange å takle dette, sier Furre.

– Han sier han vil være privat og ikke vil ha oppmerksomhet. Jeg håper virkelig at han også håndterer dette med stor nennsomhet med tanke på alle de følelsene som er rundt denne situasjonen, og ha respekt for de etterlatte og deres familier.

Kom hjem i natt

Rett før klokken 23 tirsdag kveld forlot Viggo Kristiansen Ila fengsel og forvaringsanstalt, trolig for siste gang, etter nesten 21 år i fengsel.

Sammen med sin far var han tilbake i Kristiansand rundt klokken 03.20 natt til onsdag.

Kristiansen gikk rett inn til sin ventende familie, og andre støttespillere i barndomshjemmet. Han ønsket ikke å snakke med pressen.

Viggo Kristiansen tilbake i Kristiansand

HJEMME: – Uvirkelig, var Kristiansens reaksjon da han kom hjem, ifølge støttegruppens talsperson, Terje Helland.

Han har ikke tatt stilling til om han vil snakke om saken eller løslatelsen i nærmeste fremtid, sier Terje Helland.

– Han er stort smil. Det er nok litt mer avdempa reaksjon enn jeg hadde forventa. Det er en blanding av latter, klemming, litt tårer. Og så er de veldig trøtte, sa Helland.

Hjemme på Eg sto barnerommet klart for Kristiansen. Ifølge Helland er det «ganske likt som det var for 20 år siden».

– Sa Viggo Kristiansen noe om hvordan det ville bli å sove i sin egen seng?

– Han har brukt et ord: «Uvirkelig».

Positive tilbakemeldinger

Arvid Sjødin har tidligere i uka fortalt at han har vært i kontakt med politiet og diskutert sikkerheten til Viggo Kristiansen etter en løslatelse, blant annet på bakgrunn av meldinger på forskjellige sosiale medier.

Advokat Arvid Sjødin

ADVOKAT: Arvid Sjødin har jobbet med Kristiansens sak i en årrekke.

Foto: Sverre Holm-Nilsen

Det er foreløpig ikke besluttet om Kristiansens får politibeskyttelse etter løslatelsen.

– Det er et politifaglig spørsmål, vi har oversendt den informasjonen vi sitter på til politiet. Det får være deres vurdering hvilke tiltak de må iverksette, sier Helland.

Han sier det er vanskelig å forberede Viggo Kristiansen på reaksjoner og «ubehageligheter» han vil kunne møte ute i det fri.

– Det er det vanskelig å forberede folk på. For det første vet vi ikke om det blir så ubehagelig. Det er og mye positive tilbakemeldinger som Viggo får. Det tror vi og vil øke etter hvert som folk fått satt seg inn i denne saken.

Krimtekniker Baneheia

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger