Hopp til innhold

Vil ta mange uker å gå gjennom videobevis fra regjeringskvartalet

Politiet har fått tilgang til svært store mengder video-opptak fra regjeringskvartalet og områdene rundt. Mengdene overvåkingsvideoer og mobilvideoer er så omfattende at det ikke er sikkert at alt blir gått gjennom, men de vil fortsatt ha mer.

Video Store materielle skader

Videoer som denne sterke øyenvitneskildringen filmet av Andreas Helgesen like etter at bomben smalt er levert inn til politiet, men det er også levert inn store mengder overvåkingsvideoer fra byggene i området.

Oppfordringen til publikum og eiere av bygg området har vært at politiet ønsker seg så mye overvåkningsvideoer eller mobilvideoer som mulig fra tiden før, under og like etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum.

Johan Fredriksen

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt forteller til NRK at de har mottatt svært store mengder videomateriale etter bombeangrepet midt i Oslo.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Håpet er at opptakene skal kunne kaste lys over hva som skjedde, og hvordan gjerningsmannen beveget seg før, under og etter angrepet. For å finne ut det står politiet foran mye hardt arbeid med å gjennomgå opptakene.

– Vi snakker om så store mengder video-opptak at det kan ta uker og måneder å bare laste det inn, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

Nå sitter et stort antall politifolk å jobber med å laste inn videoene i politiets systemer slik at de kan gås gjennom etter spor til hvordan angrepet ble gjennomført. En av tingene de ser etter i videobevisene er opptak der gjerningsmannen Anders Behring Breivik er fanget opp.

Opptak fra området kan f.eks. kaste lys over hvordan han fikk parkert varebilen med sprengstoff rett foran døra til Statsministerens kontor, og om han muligens har vært på rekognosering i tiden før angrepet.

Les også: Kartlegger drapsmannens bevegelser

Ikke sikkert alt blir gjennomgått

Det er likevel ikke sikkert alle videobevisene vil bli gjennomgått, eller vil sees like nøye på.

– Dette materialet har vi bedt om å få inn, og vi har registerert at mange velvillig har bidratt. Det er noe vi setter veldig pris på for det kan bli viktig for etterforskningen, sier Fredriksen som likevel understreker at det er kommet så store mengder at det ikke er sikkert at alt blir gjennomgått.

Video Her knuses butikken

I denne overvåkingsvideoen fra elektronikkbutikken Digital Impuls ser man hvordan bomben rister hele huset som ligger like ved regjeringskvartalet.

Politiet opplyser at det er en løpende vurdering hvor mye som gås gjennom, og hvordan denne jobben gjøres. Dette kommer også an på hva slags opptak det er snakk om.

– Det er noe etterforskningsledelsen må ta stilling til i forhold til mengden og innholdet, sier Fredriksen.

Vil dere fortsatt ha flere videoer da?

– Vi er helt klart motakelig for materiale, og det kan jo være det lille som mangler som kommer inn til oss sent, sier Fredriksen.

Politiets undersøkelser ferdig

Samtidig som antallet videobevis er blitt svært stort opplyste politiet på sin pressekonferanse i dag at det første undersøkelsene i regjeringskvartalet nå er ferdige. Kriminalteknikerne er ferdige med sine oppgaver i området, og åstedet kan etter hvert overleveres til regjeringen.

Regjeringskvartalet etter bombe 22. juli 2011

Politiets kriminaltekniske undersøkelser i det utbombede regjeringskvartalet er nå ferdige. Nå kan Statsbygg og andre virkelig slippe til med opprydningsarbeidet rundt de skadede husene.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Nå er vi ferdig med de kriminaltekniske undersøkelsene, og vi vil overlate åstedet til Departementenes Servicesenter som framover vil ivareta sikkerheten rundt byggene, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

Departementenes Servicesenter (DSS) er avdelingen som til vanlig drifter fellestjenestene for hele regjeringen. Noe som inkluderer alt fra datasystemer til internpost, men også sikkerhetsvakter og utstyr. De vil nå etterhvert overta vaktholdet i det utbombede regjeringskvartalet når politiet trekker seg ut, men politiet vil likevel fortsatt bistå.

Vil det si at området åpnes for publikum?

– Nei, vi snevrer inn det sperrede området så mye det er overhode mulig. Det vil nå bli laget en ny sperreplan og en plan for skilting. Området vil likevel være til dels avsperret av sikkerhets- og bygningsmessige årsaker, sier Fredriksen.

Likevel betyr det at opprydningen i området kan starte for fullt. Statsbygg er allerede i gang med å få oversikt over skadene, og de vil nå få enda større tilgang for å finne ut hva som skal gjøres med de skadede bygningene.

Politiet opplyser at oversikten over sperringer vil oppdateres fortløpende, og at informasjon om dette vil offentliggjøres på politiets nettsider.

Åstedet i regjeringskvartalet vil bli avstengt i flere uker

Slik er sperringene rundt regjeringskvartalet markert på det siste kartet politiet offentliggjorde den 25. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

AKTUELT NÅ