NRK Meny
Normal

Vi betaler oss friske

Over halvparten av pasientene hos Aleris betaler nå behandlingen av egen lomme, uten helseforsikring. Økningen er på 70 prosent siden 2007.

Morgennytt-reportasje om at stadig velger private løsninger, også når det gjelder kreftutredning.

VIDEO: Arvid Tangerud blir utredet for prostatakreft ved Aleris. Han har brukt sin private helseforsikring for å få raskt svar. – Jeg føler ikke at jeg sniker i køen, sier Tangerud.

Grethe Aasved

Administrerende direktør i Aleris Helse, Grethe Aasved, forteller at over halvparten av deres pasienter nå betaler alt av egen lomme.

Foto: NRK

– Hos oss er over halve omsetningen nå fra pasienter som betaler av egen lomme, sier Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris Helse.

Hun forteller at omsetningen fra privatpersoner uten helseforsikring økte med 70 prosent fra 2007-2011. Også etter dette har økningen vært stor. I januar 2011 var det under hundre pasienter i måneden som betalte helsehjelpen selv. Høsten 2012 hadde tallet økt til over 500 per måned.

I tillegg kommer de 300.000 nordmennene som har helseforsikring.

– Det vi erfarer er at pasientene står i kø og vil betale seg ut av den, enten av egen lomme eller gjennom en helseforsikring, sier Aasved.

Ventet fire dager

Arvid Tangerud er en av dem som har valgt å bruke sin private helseforsikring for å få behandlling raskt.

– Fra jeg ringte banken til jeg var her, tok det fire dager. Da hadde jeg vært innom fastlegen i mellomtiden, forteller Tangerud.

Han blir utredet for prostatakreft hos Aleris. Også andre store aktører har vekst i det private markedet, først og fremst gjennom forsikringer.

Arvid Tangerud

– Fra jeg ringte banken til jeg var her, tok det fire dager. Da hadde jeg vært innom fastlegen i mellomtiden, forteller Arvid Tangerud om sitt møte med det private helsevesenet.

Foto: NRK

Korter ned køen?

– Veiene til målet er mange og lange, men jeg tror denne er den absolutt raskeste. Og tid betyr mye i en slik situasjon, sier Tangerud.

Han mener ikke at det å bruke helseforsikring innebærer å snike i køen.

– Jeg føler ikke at jeg sniker. Nå får vi et tilbud om å gjøre på annen måte, som gjør at de vanlige køene også blir kortere. Da kommer andre pasienter kanskje fortere fram i køen de også, tror Tangerud.

Bare en brøkdel

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at Folketrygden er den suverent beste forsikringen du kan ha i Norge.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) er heller ikke bekymret for at stadig flere velger å betale for helsetjenestene selv.

– Vi har mer penger mellom hendene enn før, og jeg tror det er naturlig at folk bruker mer penger på ting knyttet til helse, velvære og velferd. Det kan vi ikke være moralsk indignerte over, sier Støre.

Og foreløpig er private helsekjøp bare liten brøkdel av det offentlige.

– Jeg konstaterer at helseforsikringer utgjør bare 0,14 prosent av de samlede utbetalingene til helsetjenester i Norge. Den suverent beste forsikringen du kan ha i Norge, er Folketrygden. Den gir rett til behandling som er av de beste i verden, sier Støre.

– Folk bestemmer selv

Han legger til at alle har råderett over egne penger og må bruke dem som de selv synes er mest fornuftig.

– Men prioritet nummer én for meg i møte med denne utviklingen - ikke for å bekjempe den - er å ivareta sykehusene, fastlegene, helsestasjonene og skolehelsetjenesten som høykvalitetsinstitusjoner, sier Støre.

– Det er den beste måten å møte økte forventninger hos et folk som har et vedlig godt utgangspunkt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger