VG: – Mæland visste om mistilliten til Brekke

Styreleder Gunn Wærsted har holdt næringsminister Monica Mæland (H) underrettet om manglende tillit til Telenor-sjef Sigve Brekke, ifølge avisa.

Sigve Brekke trommer i India

TROMMER I VEI: Konsernsjef Sigve Brekke har med ett unntak vært en suksess for Telenor i Asia. Unntaket er India der han tapte rundt 25 milliarder kroner.

Foto: Mahesh Kumar A / Ap

Det har vært en såkalt eierdialog mellom styreleder Gunn Wærsted og Næringsdepartementet om Wærsteds arbeid i Telenor-styret, hvor hun også skal ha informert om at hun ønsket å fjerne Telenor-sjef Sigve Brekke, sier sentrale kilder til VG.

Wærsted ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor avisa.

Bedt om å trekke seg

Telenors styreleder Gunn Wærsted har bedt konsernsjef Sigve Brekke om å trekke seg. Hun mener blant annet at Telenor-sjefen ikke har vist samfunnsansvar. Det var Dagens Næringsliv som første omtalte saken. For å vise mistillit må Wærsted ha ryggdekning i styret, men foreløpig ser det ut som de støtter Telenor-sjefen.

Det ga næringsminister Monica Mæland, som i praksis bestemmer hva som skal skje, to valg: Hun kan støtte styrelederen mot Telenor-sjefen, eller hun kan kaste styrelederen.

Foreløpig har hun ikke valgt å gjøre noen av delene.

I en svært kort uttalelse NTB har fått fra Næringsdepartementets kommunikasjonssjef Trond Viken heter det:

«Næringsministeren har tillit til sittende styreleder og styret. Det har vi i alle selskaper hvor vi er eier.»

Gunn wærsted

Styreleder Gunn Wærsted har bedt konsernsjef Sigve Brekke i Telenor om å trekke seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avviser sololøp

BI-professor og styreekspert, Morten Huse, sa til NRK i går at det er alvorlig om Wærsted ikke har støtte fra eget styre. Men Wærsted har avvist påstander om sololøp.

– Jeg har som prinsipp som styreleder å sørge for at jeg har forankring i styret, sa Wærsted til VG torsdag ettermiddag.

Men Sigve Brekke har fått støtte fra flertallet av Telenor-styret medlemmer.

E24 skriver at det torsdag ble hasteinnkalt til et ekstraordinært styremøte i selskapet. Det skal finne sted på mandag.

Derfor er Telenor-sjefen i hardt vær

Sigve Brekke

Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Årsaken til at hun ba ham trekke seg skal være såkalte «compliance»-saker knyttet til samfunnsansvar. Men det er ikke den eneste tabben Brekke skal ha gjort som sjef i Telenor.

  • 1. Tapte penger i India

Midt under finanskrisen i 2008 gikk selskapet inn i India etter at et samlet analytikerkorps mente selskapet hadde tatt seg vann over hodet.

Telenors gigantiske satsing på mobiltelefoni i India gikk fra å være et mareritt til å utvikle seg til en fullstendig katastrofe, mente teleanalytiker. Etter at Telenor måtte skrive ned verdien av sin India-investering blir det røde tall i regnskapene i fjerde kvartal.

  • 2. Rotet med CV-en

Sigve Brekke skrev i en søknad om å delta på et forskningsopphold på Harvard i 1996, at han hadde «en degree fra skogskolen» og «en degree fra Distriktshøyskolen i Telemark».

– Det var en dårlig oversettelse fra min side, sier Sigve Brekke til NRK om at han har påberopt seg en grad han ikke har.

  • 3. Fallende aksjekurs

Fra han tiltrådte 17. august i fjor og frem til denne uken hadde Telenor-kursen falt med 23 prosent.

  • 4. Vimpelcom

Telenor-sjef innrømmet til NRK at han er skuffet over korrupsjonen i Vimpelcom, og innrømmer at Telenor burde ha fulgt opp saken bedre.

– Telenor er tuftet på norske verdier, og korrupsjon er noe vi tar veldig alvorlig. Dette er en viktig lærepenge for Telenor, sa Brekke da.

– Vimpelcom innrømmer selv at korrupsjon har funnet sted, og det er nok klart at Telenor kunne gjort mer som eier ved å følge dette opp på en bedre måte, fortsetter han.

  • 5. Historien største bot fra Konkurransetilsynet

Konkurransetilsynet varslet at Telenor kan få norgeshistoriens største bot på 906 millioner kroner for misbruk av markedsmakt i det norske mobilmarkedet i november. Telenor har nå frist til mars til å svare på varselet fra Konkurransetilsynet.

– Telenor har vært svært dominerende i det norske mobilmarkedet gjennom mange år, og det er grunnen til at vi har sett oss nødt til å regulere Telenor for å unngå problemer fremover i tid, sa direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Torstein Olsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger