Hopp til innhold

Hund på utenlandsferie kan gi livsfarlig parasitt

Flere tilfeller av den uhelbredelige sykdommen leishmaniose på hunder i Norge bekymrer veterinærer. Den kan også smitte oss mennesker.

Sandflue

SANDFLUE: Leishmania-parasitten forårsaker flere hundre tusen sykdomstilfeller hvert år.

– Vi ser en økning av leishmaniose hos hunder, som følge av økt import av «gatehunder» og hunder som er med på ferie til Middelhavet, sier veterinær Magnus Harjén.

Veterinær Magnus Harjén, spesialist i hunde- og kattesykdommer, Anicura Dyresykehus Oslo

VRIEN:– Den kan være vrien å oppdage fordi den kan ligge lenge i kroppen uten symptomer, sier Veterinær Magnus Harjén, spesialist i hunde- og kattesykdommer, Anicura Dyresykehus Oslo

Foto: Anicura Dyresykehus

Han er spesialist i hunde- og kattesykdommer ved AniCura Dyresykehus i Oslo og forteller at det er flere hunder som blir behandlet for uønsket sykdom som vi i utgangspunktet ikke har i Norge.

Deriblant en parasitt som kalles for Leishmania, som smitter via sandfluer i Middelhavsregionen.

– De fleste leishmaniosepasientene har jeg sett de siste fem årene, forteller han.

Leishmaniose er en uhelbredelig vektorbåren sykdom, som smitter dyr og mennesker via sandfluer.

I likhet med inkubasjonstiden til rabies, som en kvinne i Norge døde av tidligere i år, kan Leishmaniose gi symptomer på sykdom først etter noen måneder.

Årlig dør 20 000 til 30 000 personer av Leishmaniose, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Dog

TRYGGEST HJEMME: – Vi alle har ansvar for å opprettholde den gode dyrehelsen vi har i Norge, sier Veterinærforeningen.

Foto: ORT Medienverbund GmbH / ORT Medienverbund GmbH

Bekymret

Det er ikke spesifikke symptomer på Leishmaniose, men den kan gi nyre, ledd, pels- og hudproblemer. I starten kan hunden få en diagnose som forveksles med andre kjente sykdommer vi har i Norge, f.eks. allergi.

– Vi tester hunder som kommer til Norge, og får negativt svar. Likevel utvikler hunden antistoffer. Det kan ta opptil to år før hunden får symptomer, forteller Harjén.

Flere sykdommer er på listen som man frykter skal etablere seg i Norge:

  • Rabies
  • Fransk hjerteorm
  • Tropisk hjerteorm
  • Revens dvergbendelorm
  • Brun husflått.
  • Antibiotikaresistente bakterier

I den senere tid er det registrert flere tilfeller av brun husflått i Norge.

Mann i Aleppo venter på behandling etter å ha blitt stukket av sandflue med leishmaniose

LEISHMANIOSE: Slik så hånden til en mann i Aleppo etter å ha bli stukket av en Sandflue i 2013, som han fikk behandling for.

Foto: MUZAFFAR SALMAN / Reuters

Stor risiko

– Det er en enorm økning i antall importerte hunder, forteller Moseng.

I 2004 ble det lettere å importere dyr fra EU-land etter at EØS-regelverket ble endret. I 2012 ble regelverket ytterligere forenklet.

Antall dyr som ble importert til Norge eller fikk være med på utenlandsferie har økt med nærmere 8.000 fra 2007 til 2016, bare gjennom Oslo lufthavn.

Siden da er det også registrert en jevn økning.

– Vi har vært veldig tydelige på at det medfører stor risiko å reise til ulike land med hunder, sier leder av Veterinærforeningen Torill Moseng.

Torill Moseng

ANSVAR:– Vi har et stort ansvar for dyr i Norges dyrevelferd, sier leder av Veterinærforeningen, Torill Moseng

Foto: NRK

Beskytte norske dyr og mennesker

Selv om det ble en innstramming i regelverket i fjor, viser tall fra Mattilsynet at flere reiser med dyr så langt i år, sammenlignet med 2018.

Samtidig behandler veterinærene i Norge flere hunder for sykdommer som man frykter kan etablere seg i Norge.

– Derfor er vi forpliktet til å fortsette å beskytte norske dyr – og mennesker – for smittsomme sykdommer. Særlig de alvorlige som vi ikke har i Norge, eller har klart å utrydde, sier Moseng.

Best hjemme

Hunder som skal til områder der Leishmania-parasitten er, kan få vaksine før avreise. Men veterinær Magnus Harjén mener du aldri kan være sikker.

– Du bør tenke deg godt om før du tar med deg hunden til Middelhavet og Øst-Europa. Mange steder har de sykdommer vi ikke har i Norge. Hunden blir utsatt for betydelig fare bare ved å ta dem med, sier Magnus Harjén.

Han ser ikke helt hvorfor hunder må bli med på ferie til Middelhavet, når det finnes ordninger der man kan plassere hunden når man reiser på ferie. Veterinærforeningen er enige at eiere bør vurdere kost – nytte og risiko ved valg av feriested med hund.

Det er dyreeiers ansvar at hunden har fått den behandlingen som kreves. På www.mattilsynet.no kan du se hva som gjelder til enhver tid.

Oversikt over utbredelse av vektorbårne sykdommer på hund

I 2016 ble det registrert 6 tilfeller av Leishmaniose på hunder i Norge, og nær en tredobling året etter. I fjor ble det notert 15 tilfeller, viser tall fra Mattilsynet.

Foto: Bayer AG / CVBD

Les også: Forskere: Rått kjøtt til hunden kan gjøre deg syk

Les også: Flåttvirus kan gjøre deg alvorlig syk

AKTUELT NÅ