Veterinær mener årets styggeste hund lider av store helseproblemer

– Vi møter jevnlig hundeeiere som tror hundens grynting og harking er koselyder. De forstår ikke at hunden har pusteproblemer, sier veterinær.

Denne engelske bulldog ble kåret til verdens styggeste hund 2018

UETISK: – En del hunderaser har forandret utseende fordi mennesker har avlet frem spesielle rasekarakteristiske trekk, sier veterinær Linn Lyngved Pedersen. Hun hevder at Zsa Zsa, som i helgen ble kåret til verdens styggeste hund, er et eksempel på slik «ekstremavl».

Foto: JOSH EDELSON / AFP

Linn Lyngved Pedersen, satte kaffen i halsen da hun så artikkelen om kåringen av verdens styggeste hund, Zsa Zsa, som er av rasen engelsk bulldogg.

– Slike saker bidrar til at den vanlige mannen i gata synes at ekstremavlede hunder er søtt og morsomt. Dette er dyr som lider hver dag, skriver hun i en e-post til NRK.

Hun jobber til daglig som veterinær ved Dyrlegene i Bodø og mener medier ukritisk deler kåringen av verdens styggeste hund, som hun mener har store helseproblemer.

Torill Moseng

VIKTIG: Vi kan ikke tillate at dyr avles frem bare fordi vi ønsker et spesielt utseende, vi må ivareta dyrevelferden, sier presidenten i Norsk Veterinærforening Torill Moseng.

Foto: Den norske veterinærforeningen

– Denne engelske bulldoggen har en tunge som er altfor lang for den korte hodeskallen, som tar opp altfor mye plass. Snorkelydene, pesingen, den bredbente stillingen og måten hunden bruker hele kroppen for å puste, forteller oss at denne bulldoggen – som så mange andre av samme rase – har alt for trange luftveier. Trolig har den altfor mye bløtvev i svelg og hals som blokkerer luftveiene. En tilstand vi mennesker har avlet frem, og som gjør at det for hunden blir som å puste gjennom et sugerør, skriver hun.

Hun får støtte av presidenten i veterinærforeningen, Torill Moseng, som peker på at selv om kåringen av verdens styggeste hund handler om å hylle det uperfekte, er dette en av hunderasene med mange utfordringer, som skyldes ekstrem avling av hund på grunn av utseende.

– Flere av disse dyrene kan ikke puste på normal måte, og mange har store pusteproblemer bare ved lett mosjonering. Vi ser dette hver eneste dag, sier Moseng.

Ifølge veterinærforeningen er det en stor økning i kirurgi, for å gi disse dyrene en bedre pustefunksjon. I noen tilfeller må dyrene avlives.

Laster Twitter-innhold

Tror ikke hundeeiere vet bedre

Både veterinærforeningen og dyreorganisasjonen Noah tror ikke folk som kjøper disse hundene er klar over hvor mye disse hundene lider, eller tror at folk ønsker dyrene sine vondt.

– Vi møter jevnlig hundeeiere som tror hundens grynting og harking er koselyder. De forstår ikke at hunden har pusteproblemer på grunn av ekstremavlingen. De tror det er helt greit at mopsen eller bulldoggen ikke tåler å gå tur når gradestokken bikker 20. Det er vanlig for rasen, og da er det liksom greit, vi har alle et ansvar for å få slutt på det, skriver veterinær Linn Lyngved Pedersen.

Trenger tydeligere lovverk

Noah mener at man trenger et tydeligere lovverk for å påføre dyr med vilje denne type lidelser med bøteleggelse.

– Man trenger en enda klarere lovgivning for å få folk til å forstå at det er snakk om lidelse, sier, Siri Martinsen i Noah.

Dyrebeskyttelsen i Norge har startet egen kampanje om uetiske avl av familiedyr som de har startet i sommer.

– Mange dyr som lider på grunn av uvettig avl. Ikke bare de med korte snuter og hunder, vi ser det også blant katter og kaniner, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset.

– En lykkelig slutt

Christy Gentry, talsperson for konkurransen, avviser at Zsa Zsa og de andre hundene lider.

– Kåringen er en feiring av hunder som trenger hjelp og personene som elsker dem ubetinget, sier hun til NRK.

Gentry sier at de med konkurransen ønsker å fremme adopsjon av hunder, og at det bugner over av hunder som trenger et nytt hjem og nye eiere.

Ifølge Gentry ble vinnerhunden Zsa Zsa tidligere brukt til å avle opp valper i en valpefabrikk. Nå, med nye eiere, har hun fått en ny sjanse sier hun.

– Hennes historie har en lykkelig slutt, sier hun til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger