Kenneth, som kom hjem fra tjeneste i Afghanistan i 2008 leverte tilbake sin medalje utenfor Stortinget. Han ønsker å vise sin støtte til soldater som har fått psykiske og fysiske skader etter tjenesten.
Foto: Hans Erik Weiby / NRKLars Christian Braavold har tjenestegjort i flere land, og føler ikke politikerne gjør nok for veteranene som har vært i tjeneste for Norge.
Foto: Hans Erik Weiby / NRKJan William Steen omkranset av tidligere utenlandssoldater på markeringen utenfor Stortinget.
Foto: Hans Erik Weiby / NRKArbeiderpartiet sier nå at regjeringen vil vurdere å endre på regelverket igjen.
Jan William Steen er initiativtaker til aksjonen. I sin appell til soldatkolleger og politikere som var samlet utenfor Stortinget sa Steen at utenlandssoldatene krever lik erstatning for lik skade, uavhenging når skaden er skjedd.
– Det er urettferdig at ikke alle får lik erstatning for lik skade, sa Steen i appellen.
– Vi krever at alle politiske partier tar ansvar, men det smerter meg at den sittende regjeringen ikke tar på alvor det de sier om å gjøre vår plikt og kreve vår rett. Jeg håper Stortinget og regjeringen nå vil gjøre noe for soldatene, sa han.
Steen oppfordret de fremmøtte til å legge fra seg sin medalje i protest mot det han mener er en mangelfull oppfølgning som soldatene har fått i alt for mange år.
Sliter psykisk
Over 100 tildigere utenlandssoldater møtt opp på markeringen, men langt fra alle valgte å levere tilbake medaljen sin.
En av dem som leverte inn sin medalje er Lars Christian Braavold, som tjenestegjorde flere perioder i Libanon i 1991-92, og i Somalia i 1993. Selv har han slitt psykisk i mange år etter han kom tilbake til Norge.
– Vi har jobbet lenge for å bli hørt, og dette er en flott markering som forhåpentligvis vil føre til endring av lovene og likhet for alle, sier Braavold til NRK.
Han har ikke klart å jobbe siden 2000, og mener behandlingen han og mange andre har fått ikke er verdig.
– Det er politikerne som sender oss ut i utenlandstjeneste, og nå må de ta konsekvensene av det som skjer med soldatene, legger han til.
Flere av de fremmøtte ble rørt til tårer under appellen og under tilbakeleveringen av medaljene.
Vurderer å revurdere ordningen
I dag er det ulike rettigheter for skader skjedd før og etter 1. januar i år, mens soldater skadd før 1978 ikke engang har en egen ordning.
Veteraner som har tjenestegjort mellom 1978 og 2009 får opptil 35G, omlag 2,6 millioner kroner, i erstatning. Mens soldater som har vært i oppdrag i utlandet etter 2010 kan få nesten dobbelt så mye, 65G, eller omlag 4,8 millioner kroner.
Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann Sverre Myrli og stortingsrepresentant, Martin Kolberg representerte Arbeiderpartiet under protesten foran Stortinget.
Myrli sa like etter at han mottok medaljene at de vil ta initiativ til å vurdere kompensasjonsordningene som ble innført fra siste årsskifte på nytt.
– Markeringen i dag gjør inntrykk. Vi skal sørge for at medaljene blir levert videre til forsvaret, som har delt ut medaljene, sier Myrli.
– Vi er oppmerksomme på at de som har vært ute i tjeneste før 2010, oppfatter det slik at de ikke har like god kompensasjonsordning som de som er i tjeneste i dag. Vi har ikke problemer med å si at Regjeringen vil nå se nærmere på dette og gå gjennom ordningen på nytt, sier Myrli.
Før politikerne tok med seg medaljene inn på Stortinget, sa Jan William Steen at han håper å komme tilbake og hente dem når reglene er endret slik at erstatningsreglene er like for alle.
Les også:
En rørt inititativtaker, Jan William Steen, under markeringen foran Stortinget.
Foto: Hans Erik Weiby / NRK