Hopp til innhold

Verken Støre eller Vedum fikk beskjed om varsel før Enoksen ble statsråd

Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de visste om «uønskede hendelser» da Odd Roger Enoksen ble utnevnt til forsvarsminister.

Regjeringsskifte 2021. Jonas Gahr Støre og Odd Roger Enoksen foran Slottet.

Senterparti-politikerne Odd Roger Enoksen og Anne Beathe Tvinnereim ble utnevnt til statsråder i Jonas Gahr Støre sin regjering oktober 2021.

Foto: Heiko Junge / NTB

Da Odd Roger Enoksen (Sp) ble utnevnt til forsvarsminister i Jonas Gahr Støres (Ap) regjering høsten 2021, hadde både nestleder Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og partisekretær Knut M. Olsen (Sp) kjent til Lengali-saken i snart fire år.

På det tidspunktet hadde ikke saken status som et formelt varsel mot Enoksen. Hilde Lengali hadde imidlertid orientert Tvinnereim om to hendelser i 2021.

Høsten 2017 raste metoo-sakene rundt om i verden. I den forbindelse tok Lengali kontakt med Tvinnereim for å fortelle om to hendelser fra 2000 og 2001 hun mente var relevant for partiledelsen å vite om.

NRK har fått tilgang og tillatelse fra Lengali til å dele meldingene mellom henne og Tvinnereim.

25. NOV. 2017, 21:46

Hilde Lengali:Hei, Anne Beathe!

Håper alt er bra med deg og dine. I lys av MeToo-kampanjen har jeg tenkt mye på noe som skjedde meg da jeg var i Sp. Jeg har ikke fortalt noen om det, og det er jo gammel informasjon, men nå vurderer jeg allikevel å fortelle, fordi jeg tror det har en preventiv effekt at det er mange historier som bekrefter hverandre. Ville høre med deg først om dere har snakket noe om dette i ledelsen, og har noen tanker om hvordan dere skal håndtere slike historier?

God kveld fra Hilde.
Anne Beathe Tvinnereim:Hei Hilde! Vi har ikke diskutert konkret håndteringen ifbm MeToo, men har jo generelt beredskap for nye ting når de måtte dukke opp. Vi reviderte de etiske retningslinjene i fjor for å ta bedre høyde for disse sakene. Når det er sagt vet både du og jeg at Sp, som sikkert de fleste andre partier, er fulle av grums og dritt både i fortid og nåtid. Og alt som kan bidra til å tvinge fram endring er bra, selv om det er ubehagelig når det pågår...
Hilde Lengali:Ok, enig med deg i det. Er det ok om jeg ringer deg, f.eks. på tirsdag for å drøfte litt rundt min historie?
Anne Beathe Tvinnereim:Gjør det. Bidrar hvis jeg kan!
Hilde Lengali:Flott, takk 😊
Anne Beathe Tvinnereim:Selv takk - for tilliten

Lengali fortalte om to hendelser mellom henne og daværende partileder Odd Roger Enoksen. Selv var Lengali nestleder i Nordland Senterparti.

I desember samme år, tar Tvinnereim kontakt med Lengali for å følge opp saken.

21. DES. 2017, 08:45

Anne Beathe Tvinnereim:Kjære Hilde! Vil bare fortelle deg status i #metoo i Sp. Jeg varslet generalsekretæren om saken, slik at den kunne bidra til press for å ta slike saker på alvor. Generalsekretæren og jeg er enige (slik jeg også forsto deg) om at det ikke er aktuelt med noen oppfølging opp mot ham det gjelder - han har ingen rolle i partiet lenger. Andre damer har også tatt kontakt med historier. Det har vært viktig for meg i AU-møtet og sentralstyremøtet i desember, hvor vi har diskutert både varslingsrutiner og arbeid for å bedre kulturen. Jeg har krevd at saken må opp igjen på sakskartet i januar også, viktig å hpolde trykket opp mot gutteklubben grei. Tusen takk for at du tok kontakt! 💪💪💪
Hilde Lengali:Kjære Anne Beathe! Takk for beskjed, og for at du står på. Det er en viktig jobb for demokratiet. Ønsker deg og dine en god jul, og et godt 2018!

I meldingen til Lengali skriver Tvinnereim at «andre damer også har tatt kontakt med historier». Tvinnereim ønsker ikke å kommentere saken og viser til generalsekretæren, men sier de andre historiene ikke gjelder Enoksen.

Fra ingen rolle til forsvarsminister

Saken ble i 2017 lagt til side fordi Enoksen ikke hadde noen aktiv rolle i partiet lenger. Nå er han forsvarsminister.

Flere ble overrasket da det ble kjent at Enoksen kom tilbake til politikken etter en pause på 14 år. Langali sier hun opplevde det som et svik.

– Da jeg så at han kom inn i regjering fikk jeg litt sjokk. Jeg følte meg sviktet. Som at det ikke betød noe hva jeg hadde sagt.

Les også: Varsel mot forsvarsministeren: – Det gjorde noe med tryggheten min

Hilde Lengali har levert et formelt varsel mot forsvarsminister Odd Roger Enoksen og sier han er hovedgrunnen til at hun i sin tid meldte seg ut av Senterpartiet.
Hilde Lengali har levert et formelt varsel mot forsvarsminister Odd Roger Enoksen og sier han er hovedgrunnen til at hun i sin tid meldte seg ut av Senterpartiet.

NRK har stilt generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen, flere spørsmål om saken. Blant annet hvordan Enoksens rolleforandring påvirker situasjonen.

Olsen svarer følgende på e-post:

«Varsel om denne 20 år gamle saken ble mottatt for to uker siden og håndtert i tråd med partiets etiske retningslinjer. Jeg ble orientert i 2017 om at det skal ha vært en hendelse mange år tilbake, men at vedkommende ønsket at dette ikke skulle behandles som en varslingssak. Partileder ble informert om saken onsdag denne uken.»

– Metoo er tema i alle bakgrunnssamtalene

Stabssjef hos Statsministerens kontor (SMK), Kristine Kallset, sier de ble kontaktet om saken 16. mars. Støre ble orientert 31. mars, dagen etter Vedum.

– Fordi saken gjaldt forhold fra før Enoksen ble statsråd, veiledet vi om å kontakte Senterpartiet om forholdet, sier Kallset.

SMK gjennomfører bakgrunnssamtaler med de som kan være aktuelle for å bli statsråd. Der blir politikerne oppfordret til å fortelle om eventuelle forhold som kan bli problematiske for både de og regjeringen.

Odd Roger Enoksen på slottsplassen under regjeringsskiftet.

Enoksen sier det er synd at Langali har båret på dette i 20 år.

Foto: Heiko Junge / NTB

Til TV 2 sier Enoksen at han ikke tok opp Langali-saken, fordi han ikke har tenkt på den før den kom opp igjen nå.

– Metoo er tema i alle bakgrunnssamtalene med aktuelle statsrådskandidater. Jeg ønsker ikke å gå inn på innholdet i den enkelte samtale, sier Kallset.

AKTUELT NÅ